Societat

Baltasar proposa una cimera entre Montilla i Mas per buscar solucions a la situació "d'emergència nacional"

Montilla defensa el conseller i afirma que el govern ha d'actuar per assegurar el subministrament d'aigua als ciutadans

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha qualificat d'"emergència nacional" la situació de sequera que viu Catalunya i ha proposat una trobada "d'alt nivell" entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el cap de l'oposició, el líder de CiU, Artur Mas, per intentar buscar solucions.
Baltasar ha fet aquestes declaracions en una entrevista a TV3, en què també ha retret a CiU que atiés la polèmica amb les seves contínues crítiques a la proposta d'un "transvasament temporal".

Per altra banda, Montilla, en una entrevista a la Cadena SER, ha defensat Baltasar i ha afirmat que el seu govern ha d'actuar per assegurar el subministrament d'aigua de boca davant la sequera que pateix Catalunya i ha reiterat que la captació d'aigua prevista del riu Segre seria només temporal, ja que la Generalitat no vol "prendre-la a ningú".

El conseller de Medi Ambient ha explicat que durant quinze dies no va fer pública la proposta del transvasament perquè "encara no s'havia reunit amb els afectats".

Precisament aquest divendres Baltasar s'hareunit amb els alcaldes de Reus i Tarragona per analitzar la sequera que afecta Catalunya, que podria obligar en el futur a traslladar aigua de les comarques tarragonines a l'àrea de Barcelona. Baltasar ha felicitat els dos municipis per la "solidaritat" que mostren en oferir l'aigua dels seus pous per a l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta aigua començarà a sortir de Tarragona en vaixells, si la sequera així ho requereix, a finals de maig.

El conseller ha reiterat que ens trobem en una situació "d'emergència nacional" i que no afecta només Barcelona ja que hi ha municipis del Camp que ja reben aigua dels pous de Tarragona. Des de l'Agència Catalana de l'Aigua, també s'ha assegurat que els ajuntaments rebran els diners que costi la gestió d'aquest transvasament i no pas una compensació per l'aigua en sí mateixa, que "no té preu".

Protestes
Unió de Pagesos (UP) ha anunciat "mobilitzacions imminents" dels pagesos per protestar contra l'enviament d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona procedent d'altres parts del territori de Catalunya, segons ha declarat avui a Europa Press el membre de la comissió permanent nacional del sindicat agrari, Salomó Torres.

Els pagesos han posat com a data límit per començar a dissenyar el calendari de mobilitzacions el dimarts 1 d'abril, dia que mantindran una reunió amb el president de la Generalitat, José Montilla.

La Federació de Regants i Usuaris de la Conca de l'Ebre també ha mostrat la seva preocupació davant els anuncis del govern de transvasar aigua del Segre al Llobregat a través d'un conducte auxiliar del túnel del Cadí i han anunciat que utilitzaran "tots els mitjans legítims al seu abast en defensa dels interessos de tots els regants i altres usuaris de la conca".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona