Societat

Obtenen un model de vacuna contra la sida administrada per via respiratòria

Un consorci internacional, en el que hi participen investigadors de l'Estat espanyol, ha donat nous passos en el desenvolupament d'una vacuna preventiva contra el virus de la sida a l'obtenir un model que podria administrar-se a través d'aerosols i per via respiratòria.

El treball, les conclusions del qual es publiquen aquest dimarts a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), revela que el nou assaig, que ha estat provat en micos i en humans en fase clínica inicial amb resultats positius, fa servir antigens modificats de VIH, una substància que provoca la formació d'anticossos.

Segons ha informat el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), al que pertany un dels investigadors de l'equip, Mariano Esteban, els antigens es fan servir amb la finalitat d'activar l'organisme una resposta cel·lular i humoral contra el virus.
Aquest treball se suma a altres dos anteriors en els que els científics han utilitzat com a vectors dues versions modificades del virus de la vacuna, que han estat empleades com a vacuna per la eradicació de la varicel·la: els poxvirus MVA i NYVAC. Les dues versions expressen quatre antigens modificats de VIH i van ser administrades amb ADN que expressa els mateixos antigens.

Durant el primer dels assaigs, que es va fer en micos amb antigens de VIH i SIV (el virus d'immunodeficiència en simis del que deriva el VIH, els científics han comprovat que els vectors induïen una forta resposta cel·lular i que s'activaven els limfòcits CD4+ i CD8+, essencials en la defensa de l'organisme davant de patogens. Així els científics van administrar als monos dos dosis d'ADN per via intramuscular i, posteriorment, van inocular als animals els vectors de poxvirus per la mateixa via.

Els resultats del segon assaig, en el que van participar 40 persones sanes, van revelar que el 90% dels vacunats va donar una resposta immune de cèl·lules CD4+ i CD8+ davant als antígens del VIH, una reacció que es va mantenir almenys durant 72 setmanes.

En aquesta investigació, els científics, han demostrat en micos que és viable administrar els vectors MVA i NYVAC mitjançant aerosol per via respiratòria, el que significa que la vacuna és "segura", assenyalen els científics.

L'administració de la vacuna per via respiratòria facilitaria la seva utilització en programes en països en vies de desenvolupament i suposaria un estalvi del material sanitari necessari. Per aquest motiu, els científics confien en continuar amb nous assaigs clínics basats en aquests vectors amb la finalitat de confirmar novament una alta immunogenicïtat en monos i humans davant al SIV i el VIH.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.