Política

De la Vega titlla de "lamentable" que es vulgui humiliar els barcelonins per l'obtenció del mateix que es va donar a València

Sequera

La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha confirmat que les obres per transportar aigua de l'Ebre des de Tarragona fins a Barcelona aniran a càrrec de la disposició addicional tercera de l'Estatut, una decisió que, segons ha remarcat, és definitiva i ha estat acordada amb la Generalitat. D'aquesta manera contradiu les declaracions fetes pel conseller Antoni Castells que proposava utilitzar les partides d'emergències.

De la Vega ha respost a les crítiques sobre el transvasament de l'Ebre fetes pels presidents del País Valencià, Francisco Camps, i de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, assegurant que és "lamentable" que es vulgui "humiliar" els barcelonins per l'obtenció del mateix que ja es va donar a València, Alacant, Múrcia i Almeria. La vicepresidenta primera del govern espanyol ha anunciat que demà dissabte la ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Elena Espinosa, es reunirà amb tots els consellers de Medi Ambient per parlar del problema de l'aigua.

Segons De la Vega, el sistema per transportar aigua de Tarragona a la depuradora d'Abrera (Barcelona) és el mateix que es va utilitzar per transportar aigua fins a València entre el 2006 i el 2007 per garantir-ne l'abastiment a 1,5 milions de ciutadans, i a Benidorm, entre el 1999 i el 2001.

Sistema de connexió
La vicepresidenta ha reiterat que no es tracta d'un transvasament sinó d'un "sistema de connexió a través d'una canonada d'un metre de diàmetre" que permetrà aprofitar l'aigua que ja tenen els regants de l'Ebre "sense treure ni una gota més del riu". "El cabal de l'Ebre es quedarà igual que ara", ha remarcat De la Vega.

De la Vega ha insistit, davant les contínues crítiques de Múrcia i València, que la mesura que es portarà a terme ja s'ha fet en alguna ocasió per a València i Múrcia i que, per tant, "els ciutadans de Barcelona tenen els mateixos drets que els de València i Múrcia".

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, De la Vega ha justificat l'aprovació del reial decret llei que permetrà l'execució de les obres per "ampliar" la canonada ja existent a Tarragona fins a Barcelona amb cinc punts.

Cinc punts del reial decret
De la Vega ha remarcat que l'obra, que tindrà una durada de sis mesos i un cost de 180 milions d'euros, es fa perquè existeix una "situació d'emergència" i per evitar que 5 milions de ciutadans pateixin restriccions d'aigua. En segon lloc, ha remarcat que és una mesura sostenible, perquè no s'agafarà "ni una gota més del riu d'Ebre". En tercer lloc, la conducció és una solució temporal "fins que entri en servei la dessaladora del Prat o fins que plogui". En quart lloc, perquè no té cap impacte ambiental, ja que s'aprofita el recorregut de l'autopista AP-7. I en cinquè lloc, perquè la conducció entre Tarragona i Abrera és similar a la que s'ha fet en altres ocasions per a altres llocs, com València i Benidorm.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.