Societat

TMB diu que 28 autobusos han quedat afectats per sabotatges

La vaga de conductors de TMB de Barcelona s'ha iniciat aquest matí amb diversos atacs a autobusos, que l'empresa xifra en set, i amb un passatger de la línia 109 ferit, en el primer dia dels set que els sindicats CGT i Actub han convocat en demanda de dos dies de descans a la setmana.

Fonts de TMB han explicat avui que l'atur té un seguiment del 40% de la plantilla de conductors, així circula un 10% més del 50% establert en l'ordre de serveis mínims del departament de Treball de la Generalitat.

De la seva banda, el sindicat CGT valora que el seguiment de la vaga oscil·la entre el 80% i el 85% dels conductors no afectats pels serveis mínims i que en la cotxera del Triangle ferroviari, situada al districte de Sant Andreu i una de les més grans, no ha sortit cap autobús i només un ho ha fet de la d'Horta, les més nova i gran.
TMB afirma que set autobusos han resultat afectats per actes incívics, amb trencament de vidres, dos frontals i dos laterals, i dues rodes punxades a l'interior d'una cotxera.

Una passatgera ha quedat ferida aquest matí cap a les 07:10 hores quan viatjava en un autobús de la línia 109 que ha estat atacat amb boles de ferro al carrer Entença quan s'ha trencat el vidre que era a prop seu i ha hagut de ser atesa pels serveis sanitaris d'emergència, han indicat les mateixes fonts de Transports Metropolitans.

Els serveis mínims es compleixen amb normalitat i circulen entre les 06:30 i les 09:30 hores el 50% del servei en totes les línies regulars, un percentatge que s'elevarà al 60% entre les 17:00 i les 20:00 hores, segons estableix el decret de serveis mínims de la Generalitat. En aquestes franges d'horaris també circularà un vehicle en cada línia de bus del barri i la resta del dia es donarà un 25% del servei en les línies 9, 11, 13, 21, 24, 63, 65, 92, 95, 109, 157 i parc Montjuïc, amb intervals no superiors als 30 minuts, i atès que circulen per barris allunyats del metro.

Nombrosos usuaris han optat avui per utilitzar el metro com a servei alternatiu de transport, així diverses línies, sobretot la 1 (vermella), han registrat un ús més elevat del que és habitual, encara que sense que s'hagin produït aglomeracions.

Com estava previst, no funcionen les línies de transport del bus turístic i el tramvia blau.

Després de la realització dels serveis mínims, els conductors han estat convocats per CGT i Actub aquest matí a una assemblea de treballadors en les Cotxeres de Sants de Barcelona, on es preveu que es debatin diversos temes relacionats amb aquesta mobilització.

Vehicles afectats
Transports Metropolitans de Barcelona afirma que 28 autobusos han quedat afectats per sabotatges en la primera jornada de vaga convocada pels conductors d'autobús des d'avui i fins dilluns que ve.

L'empresa informa en un comunicat que diversos actes incívics han obligat a retirar aquests 28 vehicles, per rodes punxades, trencament de vidres retrovisors i vidres, uns incidents dels quals una font d'Actub, un dels sindicats convocants, assegura no tenir-ne coneixement.

Tallen el carrer de Sants
Prop de mig miler de conductors han tallat al trànsit el carrer de Sants, el principal eix viari del barri homònim, abans de celebrar una assemblea informativa.

Davant de les cotxeres de Sants, on es preveu que a les 12.30 hores comenci una assemblea de treballadors en què es debatran temes relacionats amb aquesta mobilització, s'han desplegat diverses dotacions de la Guàrdia Urbana.

Càrrega de la Guàrdia Urbana
El sindicat CGT ha denunciat que la policia municipal ha carregat contra un centenar de vaguistes d'Autobusos de Barcelona que es trobaven a la cotxera del Triangle, situada al barri de Sant Andreu, mentre que la Guàrdia Urbana nega aquesta actuació.

El delegat de CGT a Autobusos de TMB, Saturnino Mercader, ha explicat que la Guàrdia Urbana ha desplaçat a aquesta cotxera sis furgonetes del cos i que la càrrega s'ha produït a primeres hores del matí, quan els agents han empès i tirat a terra diversos vaguistes, encara que cap persona ha quedat ferida.

De la seva banda, fonts de la Guàrdia Urbana de Barcelona han desmentit rotundament la càrrega policial, si bé han admès un "estira-i-arronsa" amb alguns dels vaguistes però sense més conseqüències.

La vaga, en demanda de dos dies setmanals de descans, continuarà fins al dia 24 d'aquest mes i posteriorment els dies 2, 3 i 4 de gener.

De fet, més d'un miler dels 3.000 conductors d'autobusos de Barcelona s'han acollit a aquest sistema voluntari de treball, que suposa treballar 239 dies a l'any, amb 57 descansos de cap de setmana, més 32 dies laborables i set festius, el que dóna una mitjana d'1,9 descansos a la setmana, segons l'empresa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Girona

Retransmissió radiofònica de la nova Orquestra Filharmonia

Girona
infraestructures

L’R3, R4, R7 i R12 afectades pel robatori de coure reuperen la normalitat

barcelona
MEDI AMBIENT

El govern aposta pel reagrupament de ramats per evitar atacs de l’os bru

Boldís
SERVEIS

Més freqüència de pas en el bus del Parc Nacional d’Aigüestortes

Pobla de Segur
societat

Mor Mari Valldeperas, històrica del voluntariat a Sabadell

societat

900 joves atesos en set mesos al servei d’acompanyament emocional del govern

barcelona
Girona

El PSC, indignat per la pèrdua de línies a La Baldufa

Girona
MEDI AMBIENT

El pàrquing regulat per accedir al pantà de Sau es reactivarà el dia 22

Sau
Medi Ambient

El pantà de Sau s’omple de curiosos per tornar a veure l’església envoltada d’aigua

barcelona