Societat

COLERA

Exigeixen la reobertura del camí de ronda a Port Joan

Més de 200 persones es concentren a la cala

Els propietaris d’una de les finques tenen el recinte tancat i la gent ha de passar per l’aigua

Més de 200 persones s’han concentrat aquest diumenge al migdia a la cala de Port Joan, a Colera per exigir la reobertura del camí de ronda que creua el poble amb la platja de Garbet, segons informa l’agència ACN.

El cas del camí de ronda entre la platja de Garbet i Colera es remunta al franquisme, quan el propietari dels terrenys va aprofitar la bona relació amb el règim per construir-hi un embarcador, algunes edificacions i fins i tot una piscina. Entremig de totes aquestes instal·lacions hi havia el camí de ronda, que va quedar tallat i enclotat en una propietat privada. Des d’aleshores, la ruta ha quedat interrompuda al llarg d’uns 150 metres i per aquells qui vulguin seguir endavant han de seguir el trajecte per l’aigua i arrapats a les roques.

Les entitats Iaeden Salvem l’Empordà i SOS Costa Brava exigeixen la reobertura de la via. Consideren que es tracta d’un camí “de domini públic”, tal com marca la Llei de Costes i exigeixen als actuals propietaris que permetin l’accés als veïns. Per contra, aquest estiu els propietaris volien posar tanques al voltant de tota la propietat, tancant encara més metres de camí de ronda. Les dues entitats van denunciar les obres perquè asseguren que faltaven els permisos municipals. De moment, han aconseguit aturar aquest projecte, malgrat que la gent que vol anar fins a la cala de Port Joan encara han de fer-ho passant per l’aigua. Des de les entitats asseguren que és perillós passar per l’aigua perquè les onades poden tirar a terra la gent que hi passi. A més, també hi ha perill de despreniment de roques si fa gaire vent, afegint encara més perill al camí.

Per reclamar la reobertura del tram, les dues entitats acompanyades d’altres grups excursionistes i entitats ecologistes del territori han organitzat una protesta aquest diumenge migdia. Una part dels participants ha sortit des de Colera i una altra part des de Garbet. Els dos grups s’han reunit a la cala Port Joan, on hi ha el tall del camí de ronda. En aquest punt han llegit un manifest per exigir a les administracions que facin complir la normativa vigent. “Fa 36 anys que hi ha la Llei de Costes” ha recordat un dels membres de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot. Per això exigeixen que les “administracions actuïn” i reobrin el camí tancat. De Ribot recorda que la normativa estatal “dona el dret de pas en una franja de sis metres de la costa”, una distància que compleix l’antic camí però que ara està enmig d’una propietat privada.

Després de la protesta, algunes persones han decidit pujar per l’antic camí per penjar una pancarta i seguir caminant fins a Garbet. Entremig, però, s’han topat amb la Guàrdia Civil, que ha demanat a la gent que sortís dels terrenys i fins i tot ha identificat a alguns dels que han penjat la pancarta, tal com han explicat membres de les dues entitats a l’agència ACN.

L’acció s’emmarca en un conjunt de protestes que fa SOS Costa Brava per exigir la reobertura de camins tradicionals que es troben en mans privades i que estan tancats al públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia