Societat

Els meteoròlegs es rebel·len i Montilla matisa que van actuar "correctament"

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha defensat avui la seva previsió de divendres pel vendaval que va tenir la màxima força dissabte passat, quan van morir quatre nens a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat).

El cap de l'àrea de Predicció de l'SMC, Eliseu Vilaclara, ha afirmat que la feina de l'organisme va ser "molt encertada", ja que va anunciar que es sobrepassarien els llindars de vent per fortes ratxes de més de 160 km/h i amb gairebé 24 hores d'antelació als serveis d'emergències de Catalunya, ja que havien avisat a les 10.30 hores de divendres.

Vilaclara ha volgut replicar les paraules de Montilla, que aquest matí ha assegurat en una entrevista a Antena 3 que es va alertar la població sobre els forts vents "segurament no amb la precisió necessària, però sí amb la precisió de la informació" de la qual disposava dels seus serveis meteorològics.Vilaclara ha subratllat que la tasca de l'SMC és avisar dels canvis meteorològics, "i aquí s'acaba". "La feina prèvia es va fer bé, i els efectes són a part", ha dit.

Aquesta tarda, el president català, de visita a Brussel·les, coincidia amb Vilaclara. El president ha matisat que els serveis de meteorologia "el que fan és previsió, no són un centre de càlcul", i ha citat l'exemple que de vegades s'anuncia pluja en una zona i en un lloc no n'hi ha, però sí "al poble del costat".

El protocol
El protocol marca que s'avisi el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya per correu electrònic, fax i en el seu web públic. Així, divendres passat es van emetre avisos de nivell 1 (ratxes superiors a 90 km/h) a tot Catalunya i de nivell 2 (superiors a 126 km/h) a 20 comarques per al dissabte entre les 7 i les 19 hores.

Arran dels problemes i accidents dels últims dies, amb vuit morts a Catalunya entre divendres 23 i dilluns 26, Montilla ha anunciat que el govern català estudiarà "amb calma i serenitat" una revisió del protocol. Montilla ha insistit que els serveis de meteorologia i de protecció civil de la Generalitat van actuar "correctament" d'acord amb aquest protocol en vigor des del 1995.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.