Societat

Una ventada prevista que causa danys imprevisibles

Temporal d'hivern

Els forts vents que han afectat tot Catalunya els últims tres dies són la conseqüència directa de l’entrada d’una profunda depressió formada a la zona del Cantàbric, un fenomen meteorològic força conegut i estudiat que va ser advertit amb prou detall divendres passat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). De fet, les previsions meteorològiques donades a conèixer divendres al migdia advertien de ventades puntualment superiors a 162 quilòmetres per hora als dos extrems del país i superiors als 120 quilòmetres per hora en moltes de les comarques de l’interior.

Les ratxes màximes de vent es van registrar dissabte a Portbou (Alt Empordà, 200,2 quilòmetres per hora), Núria (Ripollès, 162), Salòria (Pallars Sobirà, 161,6), Font-rubí (Alt Penedès, 139,3) i Òdena (Anoia, 139). A Barcelona no es va arribar als 100 quilòmetres per hora.

Les previsions meteorològiques, en aquest sentit, van ser prou encertades, potser fins i tot més precises que les referides a les darreres nevades. Una qüestió diferent és que un fenomen meteorològic previst com aquest provoqui danys personals i materials superiors als que les autoritats i els ciutadans en general podien esperar.

A més de les ratxes de màxima intensitat, Eliseu Vilaclara, cap de l’àrea de predicció de l’SMC, indica que el temporal de vent s’ha caracteritzat per mitjanes semihoràries molt altes, és a dir, que el vent va bufar amb força durant moltes hores. Els vents persistents de dissabte i la incidència sobre comarques no acostumades a fenòmens d’aquest tipus explicarien en part els danys provocats en mobiliari urbà i arbrat.

Una segona característica del temporal va ser la ràpida entrada de vent per l’oest del país. En moltes altres ocasions, les depressions d’aquest tipus es desplacen fins al Pirineu, entren a Catalunya des del nord i afecten principalment els dos extrems del Principat. Divendres i dissabte, “la depressió va passar pel Cantàbric i després va girar per entrar a Catalunya amb vents més de l’oest que en altres ocasions”, detalla Vilaclara.

L’SMC no té constància que el temporal hagi produït tornados, tot i que en situacions d’aquest tipus és habitual la presència de remolins o ratxes extremes en zones localitzades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Nova detenció d’una dona per la mort violenta d’un home

barcelona

Comencen les restriccions d’accés al Cap de Creus des de Roses

ROSES

Els 40 anys de l’EOI de Girona: del VHS a la semipresencialitat

Girona
Joan Torra
Rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP)

“Nosaltres pensem Déu des de la societat catalana, un goig i un repte”

Barcelona
La monarquia
Lluís Simon

‘¿Qué pone en tu DNI?’

Estat espanyol

Les monges de Belorado ratifiquen la sortida de l’església

Barcelona
Trànsit

21 km de cua a l’AP-7 entre Llinars i Santa Perpètua en l’operació sortida

Aràbia Saudita

La calor extrema provoca més d’un miler de morts en la peregrinació a la Meca

Barcelona
economia

L’Audiència Nacional investiga si Naturgy va alterar els preus durant pandèmia

barcelona