Societat

Les víctimes mortals de l'accident d'autocar a Freginals són 13 noies

El conductor de l'autocar sinistrat a l'AP-7 al Montsià ha donat negatiu al control de drogues i alcohol

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, apunta més a la “causa humana” que a la tècnica

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha anul·lat el seu viatge a París, ha decretat dos dies de dol oficial

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha confirmat que el nombre de víctimes mortals en l'accident d'autocar a l'AP-7 a Freginals (Montsià) se situa en 13 persones, totes noies estudiants en universitats catalanes com la Universitat de Barcelona o la UAB. El nombre d'afectats en el sinistre s'eleva, però, a 63 persones, 61 anaven en l'autocar inclòs el conductor i 2 en el cotxe que ha xocat posteriorment.

Segons el SEM, hi ha 34 ferits de diversa consideració -9 de gravetat- que estan sent atesos als hospitals de Tarragona, Tortosa, Reus, Amposta i Vinaròs. El Govern, a través de Protecció Civil, ja ha contactat amb una quinzena de consolats com el d'Hongria, Alemanya, Suècia, Noruega, Suïssa, República Txeca, Nova Zelanda, Regne Unit, Itàlia, Perú, Bulgària, Polònia, Irlanda, Palestina, Japó i Ucraïna, ja que gran part dels morts i ferits són estrangers vinculats al programa Erasmus i que estudiaven en universitats catalanes com la Universitat de Barcelona o la UAB.

Jané ha precisat també que l'autocar sinistrat -de la companyia Autocares Alejandro, de Mollet del Vallès- era l'últim d'un comboi de cinc vehicles, quatre dels quals han arribat sense problemes de bon matí a la plaça Espanya de Barcelona. Els estudiants havien organitzat el viatge per anar cap a les Falles de València el dissabte i tornar durant la matinada de diumenge. “Encara no podem donar una llista definitiva de víctimes. La situació és delicada i dramàtica, primer cal atendre les persones”, ha manifestat Jané. En total, dins de l'autocar accidentat hi hauria estudiants de fins a 19 nacionalitats diferents.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha anul·lat el seu viatge a París, ha enviat un missatge de suport als familiars de les víctimes i els ferits en l'accident de l'autocar i ha decretat dos dies de dol oficial.

El conductor de l'autocar sinistrat ha donat negatiu a les proves d'alcoholèmia i drogues, segons ha informat aquest diumenge el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'home hauria quedat ferit en l'accident però no de gravetat i es troba a les dependències de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Tortosa.

El jutjat d'instrucció número 3 d'Amposta s'ha fet càrrec de la investigació de la tragèdia i, donada l'envergadura del sinistre, s'ha activat el protocol judicial de grans catàstrofes. Així doncs, el departament de Justícia ha activat un equip forense format per 17 professionals de les Terres de l'Ebre, Tarragona i Barcelona. Aquest equip, coordinat sobre el terreny pel director de l'Institut de Medicina Legal i Forense, és l'encarregat d'identificar les víctimes mortals de l'accident. És per això que dos dels forenses que s'hi han desplaçat són especialistes en odontologia, amb experiència en catàstrofes.

Les autòpsies tindran lloc al Tanatori de Tortosa-Jesús. Els forenses avançaran durant tot el dia les tasques d'identificació a l'espera de l'arribada de les famílies de les víctimes mortals.

Per la seva part, el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha apuntat a una “causa humana més que tècnica” com a possible desencadenant de l'accident a Freginals. Fernández Díaz ha afegit que es tractaria d'una causa humana “derivada de la situació del conductor”, tot i que també ha volgut recordar que aquest ha donat negatiu en la prova d'alcoholèmia i droga que se li ha practicat.

El ministre s'ha traslladat a Tortosa per expressar el sentiment de condol a les famílies i ferits en nom seu i del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy i ha garantit la “major coordinació” amb la Generalitat per efectuar al més aviat possible la repatriació de les víctimes.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, des de les 06.16 hores, l'autopista AP-7 continua tallada a Freginals en sentit sud, entre els punts quilomètrics 333 i 332,5. Es desvia el trànsit per la carretera N-340, al punt quilomètric 322, a l'Aldea.

A més, des de les 07.12 h només hi ha 1 carril obert per circular entre els punts quilomètrics 333 i 333,5 a la mateixa AP-7 a Freginals en sentit Barcelona. Això provoca mig quilòmetre de retenció en cada sentit de la marxa.

Un whatsapp des de l'autocar sinistrat va alertar la resta d'estudiants

Un missatge de whatsapp d'una de les persones que viatjava en l'autocar sinistrat va alertar d'altres joves que anaven en un altre autobús del mateix grup del que havia succeït, poc després d'ocórrer i que ha costat la vida de tretze persones. El grup de cinc autocars viatjava en caravana, molt a prop uns d'altres, i el quart el conduïa el propietari de l'empresa d'autocars, Alejandro López, que havia anat mirant pel retrovisor el cinquè vehicle quan es va adonar que no el veia a l'altura de Freginals (Montsià).

Segons ha explicat el fill del propietari, Raül López, el seu pare s'ha adonat que no veia les llums del cinquè autocar, l'accidentat, malgrat la recta per la que circulaven, a uns 200 metres de distància. Llavors, ha decidit aparcar el seu vehicle en una àrea de servei i ha trucat el conductor pel telèfon mòbil, sense que li contestés.

Davant el temor de què hagués succeït alguna cosa, ha demanat a diversos dels joves que truquessin els seus coneguts que viatjaven en l'altre autocar, sense que de nou aconseguissin resposta. No obstant això, poc després, un whatsapp d'un ocupant de l'autocar sinistrat els ha alertat del greu accident i la consternació s'ha estès entre els joves.

El propietari de l'autocar ha trucat als Mossos d'Esquadra avisant de l'accident, si bé la policia ja tenia coneixement dels fets per diversos conductors que circulaven per l'autopista en aquell moment i que han estat testimonis del mateix. Els quatre autocars amb els seus viatgers han seguit llavors viatge fins al seu destí, la ciutat de Barcelona, on han arribat sense problemes.

El propietari de la companyia d'autocars ha estat recollit a la plaça d'Espanya pel seu fill en un altre vehicle i s'han dirigit, de nou, cap a Freginals (Montsià), on els Mossos d'Esquadra li han pres declaració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona