Medi ambient

pallars sobirà

Els atacs d'óssos cauen un 70% en els darrers 11 anys

De la vintena d'incidents que s'havien registrat, s'ha reduït a un o dos per any

L'agrupació de ramats i el seguiment, claus per evitar-los

Una quinzena d'exemplars viuen ara al Pirineu

Els atacs dels óssos s'han reduït en un 70% en els darrers 11 anys, segons dades de la fundació Acció Natura, que s'encarrega de promoure la reintroducció de l'ós al Pirineu català i la seva coexistència amb l'activitat humana. Segons aquesta entitat, durant els primers anys de la presència dels plantígrads al Pirineu es registrava la pèrdua d'uns 35 animals a l'any a causa d'aquests atacs. La xifra, ara, s'ha reduït a 9 caps de bestiar. El govern ratifica aquestes dades i d'una vintena d'atacs en certifica ara un o dos per any.

El Consell General d'Aran va confirmar dimarts el primer atac d'enguany, amb el resultat de dues ovelles mortes i amb la previsió, com va anunciar el síndic Carlos Barrera, d'un augment dels incidents a mesura que s'acosti l'hivern a causa de la necessitat de greixos que tenen els óssos per hibernar. Al Pallars, però, no s'ha comprovat cap atac.

Acció Natura argumenta que la dieta dels óssos és vegetariana gran part de l'any. A la primavera s'alimenta dels brots que hi ha als prats; a l'estiu tria fruites, com cireres i nabius, i, a la tardor, troba energia en els fruits secs. No obstant, abans i després de la hibernació, busca proteïnes en formiguers, carronya i, ocasionalment, ataca caps de bestiar.

Les mesures preses en els darrers anys per controlar la colònia d'óssos han estat clau per reduir-ne els atacs. Sobretot l'agrupació de ramats, que es fa al Pallars Sobirà i a l'Aran. També els dos grups de seguiment, la protecció de les arnes dels apicultors amb tancats elèctrics i, finalment, altres accions més petites, com la plantació de cirerers per proporcionar aliment.

Al Pirineu es calcula que hi ha actualment una quinzena d'óssos que fan grans voltes entre el sud de França, el Pallars, l'Alt Urgell, Andorra i la Val d'Aran, el territori que més en té de manera continuada.

LA XIFRA

2.300
euros és la indemnització màxima
per vaca morta per l'ós, que baixa a 2.100 per euga o a 350 per ovella.

Rutes per conèixer els plantígrads

Acció Natura, en col·laboració amb la fundació Ós Bru, ha acompanyat més de 800 persones en les primeres setmanes de funcionament de les rutes per conèixer l'hàbitat dels óssos i la possibilitat de veure'n algun. Per ara, s'ha organitzat una exposició temporal al refugi de Fornet, on s'explica com viuen aquests plantígrads i que és el pas previ a la nova Casa de l'Ós que s'està habilitant a Isil (Pallars Sobirà).

L'objectiu és crear un atractiu turístic a partir de la presència de l'ós i generar una afluència de visitants interessats en aquest ecoturisme.

Acció Natura entén que els programes implantats a Itàlia, als Estats Units o a les comunitats de Cantàbria i Astúries a l'Estat espanyol són exemples d'un reclam turístic que beneficia el territori amb més ocupació hotelera i amb locals de restauració. D'entrada, les rutes, l'exposició i la futura Casa de l'Ós ja han generat la creació de tres llocs de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona