Medi ambient

Medi ambient

L'hospital del Pallars ja s'alimenta de biomassa

El president de la Diputació, Joan Reñé, va inaugurar la planta de biomassa forestal, que representarà un estalvi de vora 50.000 euros anuals

La instal·lació s'abastarà amb fusta de boscos del Jussà

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va inaugurar ahir dimarts la nova planta de biomassa de l'hospital del Pallars, juntament amb l'alcalde de Tremp, Joan Ubach, i el director de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), Jaume Capdevila.

El nou equipament, que ha representat un cost de vora 350.000 euros, finançats íntegrament per la Diputació, millorarà l'eficiència energètica de l'edifici gràcies a la producció d'aigua calenta sanitària i per a calefacció mitjançant la biomassa forestal.

L'estalvi econòmic que implicarà aquesta nova instal·lació, formada per una sitja i una sala de calderes de 500 kW, serà de 50.000 euros anuals, tal com ha explicat el gerent de l'empresa Imartec Energia, Marc Saló.

La planta gastarà unes 250 tones de fusta l'any, una matèria primera que se subministrarà mitjançant els boscos que Forestal Catalana gestiona al Pallars Jussà. Amb la nova instal·lació, les antigues calderes de gasoil es mantindran com a equipament complementari o d'emergència en cas de necessitat.

Per l'alcalde de Tremp, Joan Ubach, ahir va ser un dia “per recordar”, i va assenyalar que la instal·lació de la nova caldera en una institució tan “carismàtica” com és l'hospital del Pallars ha de representar un “primer pas” perquè aquest tipus d'energies es vagin implantant arreu de la comarca. Ubach també va destacar la voluntat de GSS, gestora de l'edifici, d'apostar per la biomassa en uns terrenys cedits pel consistori trempolí.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va assenyalar que la inauguració de la nova planta de biomassa “és un exemple del compromís de la Diputació en el camp de la salut i en l'àmbit de l'eficiència energètica”. Per Reñé, l'aposta per la biomassa proposa un “cercle tancat” que comença amb la neteja dels boscos mitjançant la contractació de personal per obtenir biomassa forestal que serveixi de combustible a diversos equipaments de les comarques lleidatanes.

Reñé també va destacar la gran col·laboració existent entre el Departament de Salut, la Diputació i Gestió de Serveis Sanitaris en aquest i altres projectes que volen garantir la qualitat dels serveis sanitaris a tots els municipis.

El director de GSS, Jaume Capdevila, preveu un estalvi en gasoil de 500.000 euros en vuit o nou anys, un fet que convertirà l'hospital del Pallars en “un dels més moderns del país”. Capdevila va explicar que ja hi ha hagut altres hospitals d'arreu de Catalunya que s'han interessat per aquest model, i va mostrar el seu agraïment a l'Ajuntament de Tremp per la cessió dels terrenys i a la Diputació de Lleida per la seva “sensibilitat i complicitat” pel que fa als temes relacionats amb la salut.

LES FRASES

L'objectiu és obtenir una major eficiència energètica utilitzant elements propis del territori
Joan Reñé
PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ
La nova planta és un primer pas perquè aquestes energies es vagin implantant arreu de la comarca
Joan Ubach
ALCALDE DE TREMP

LA XIFRA

50.000
euros.
És la quantitat que preveu estalviar anualment l'hospital del Pallars amb aquesta nova instal·lació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia