BAIX EBRE / montsià
Reutilitzen les càpsules de Nespresso als arrossars
La Cambra del Montsià fertilitza una superfície de 13 hectàrees amb les restes de cafè
L'IRTA certifica que adobar els camps amb gallinassa permet un estalvi de 42 euros per jornal
Els productors d'arròs del delta de l'Ebre busquen fórmules imaginatives per adobar els camps i prescindir d'uns fertilitzants minerals que cada vegada són més cars. I una fórmula pot ser aprofitar les restes de cafè de les càpsules de Nespresso. En aquest sentit, la Cambra Arrossera del Montsià ha firmat un conveni amb la multinacional Nespresso i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). L'esforç de la cooperativa per fer compatible la seua activitat amb l'espai natural del delta de l'Ebre va portar Nespresso a col·laborar amb la Cambra Arrossera del Montsià. Concretament, l'acord ha consistit a adobar i sembrar 13 hectàrees d'arrossar, utilitzant com a fertilitzant un compost enriquit amb restes de cafè de les càpsules que els clients de Nespresso reciclen després de consumir. Els consumidors porten les càpsules utilitzades a un punt de recollida de la multinacional; després, aquestes càpsules es traslladen a una planta de compostatge on experts en residus s'encarreguen de separar l'alumini del cafè.
Pel que fa a la producció d'arròs amb aquest adob, es va realitzar en parcel·les d'Amposta i la Ràpita. El resultat del treball van ser 50 tones d'arròs que la Cambra Arrossera del Montsià va donar a la Federació de Bancs d'Aliments. L'experiència es podria repetir.
D'altra banda, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agrària (IRTA) ha provat que adobar amb gallinassa és una alternativa a l'adob mineral que ofereix grans avantatges. Segons els tècnics de l'IRTA, l'estalvi se situaria entre els 42 i els 20 euros per jornal si l'arrossaire fa servir dejeccions avícoles en lloc de determinats fertilitzants. Amb tot, només s'ha fet l'assaig un any i no va ser possible superar el volum de producció respecte a l'adob mineral, probablement perquè la volatilització del nitrogen va ser superior a l'esperada pels tècnics. És per això que la pròxima campanya es determinarà el contingut de nitrogen orgànic que es mineralitza.