Cultura

La llei del cinema crearà un fons per fomentar l'exhibició en català a les sales privades

A més d'obligar al doblatge i subtitulació de la meitat de còpies en català, la futura llei del cinema preveu la creació d'un fons destinat a les sales privades per fomentar l'exhibició en català, que serà molt més gran en aplicació d'aquesta llei, i el cinema produït a Catalunya, especialment el rodat en versió original catalana. De forma paral·lela, el document del departament de Cultura també estableix la creació d'una xarxa pública de sales de cinema, on es projectaran films en versió original, preferiblement europeus, i en català. Aquesta mesura pretén oferir espais a dos dels principals objectius de la llei, que són promoure les obres en versió original i equilibrar l'oferta en català.

Després de donar a conèixer l'apartat lingüístic de la futura legislació que ha de regular el sector cinematogràfic, que compta amb el suport de tot el govern i de CiU, però no amb l'acceptació del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, la conselleria ha fet pública la resta del document de la nova normativa, un dels propòsits del Pacte d'Entesa, que es podria aprovar d'aquí a un any amb el consens necessari per seguir el tràmit parlamentari.

Suport a l'exhibició
Pel que fa a l'exhibició, un dels sectors que aquest dimecres va aixecar la veu contra les quotes lingüístiques, la futura llei preveu la creació del Fons de Foment de l'Exhibició Privada, amb recursos destinats a fomentar la projecció de films doblats al català o bé en versió original subtitulada en català, a més del cinema produït al país, especialment el rodat en versió original catalana. En aquest apartat, la incipient llei també impulsa la Xarxa Pública de Sales d'Exhibició Cinematogràfica, a la qual poden adherir-s'hi sales totalment públiques; sales mixtes, és a dir, de titularitat pública i gestió privada; sales privades que tenen un concert amb l'administració o cinemes amb qualsevol altra forma de gestió, segons apunta el document. 

Seguint amb la línia de fomentar la versió original, la més habitual en altres països, però una raresa a Catalunya, aquesta xarxa, que es gestionarà des de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) o una empresa pública creada expressament, servirà per programar cinema en versió original subtitulada, preferiblement produccions europees, per fomentar l'exhibició del cinema fet al país, i a la vegada oferir llargmetratges doblats al català.

Ajuts reintegrables a la producció
A més de la incorporació del principi de coresponsabilitat en les polítiques de foment de la cinematografia, la llei establirà les diferents naturaleses que poden tenir els ajuts a la producció cinematogràfica. A més de les subvencions a fons perdut, la novetat seran els ajuts de caràcter reintegrable. Una línia que el departament de Cultura ja ha testat amb la música.  Es tracta d'un sistema d'ajuts en forma de crèdits en què l'ICIC comparteix el risc amb el productor, que haurà de retornar els diners prestats si el projecte resulta econòmicament viable. En aquest sentit, la llei crearà el Fons de Foment de la Producció Cinematogràfica, que agruparà els recursos públics destinats al foment de la producció, la meitat dels quals seran per a projectes en versió original catalana.

Internacionalització
En la proposta de llei, el departament de Cultura també aposta per un fons de foment de la internacionalització, que haurà d'alimentar financerament les diferents institucions, empreses i iniciatives que vetllin per la projecció exterior del cinema català, amb la intenció d'acomplir el repte de la internacionalització, que es farà amb una marca pròpia que visibilitzi la singularitat del cinema català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guardó

Eduard Marco, premi Gabriel Ferrater de poesia

Sant Cugat del vallès
SANT FELIU DE GUÍXOLS

‘Entre obres’, la mostra d’escultures prèvia a la construcció del Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Figueres es MOU omple de dansa els carrers i places de la ciutat

figueres
art

El Museu Víctor Balaguer reobre amb el seu esperit del segle XIX

vilanova i la geltrú

Xavier Graset s’avança a la tarda, a la graella de TV3 del curs vinent

BARCELONA

Xavier Puig dirigirà l’Orfeó Català a partir de la temporada 2025/26

BARCELONA
Cinema

‘Upon Entry’ guanya l’11è premi Pepón Coromina de l’Acadèmia del Cinema

barcelona
cultura

Remodelen el centre d’interpretació de Picasso i posen a exposició el doble d’obres

Gósol

Una mostra de pintura reivindica Manolo García com un artista multidisciplinar

palafrugell