La contra
Dalí, Disney i ‘pink champagne'
El Teatre-Museu Dalí de Figueres va ser ahir la seu de la presentació mundial de l'edició de ‘Fantasia' en Blu-ray i s'hi va inaugurar una exposició sobre la relació artística entre Dalí i Disney
Se sap que Salvador Dalí era un reconegut fan del cinema. També, que durant els seus més de cinquanta anys de carrera artística no només es va limitar a pintar i a escriure, sinó que va crear escultures, litografies, fotografies i, fins i tot, va participar en la producció cinematogràfica. En aquest camp és coneguda la seva col·laboració amb Alfred Hitchcock en les famoses seqüències oníriques de Recuerda (1945), però no tant la seva participació en un projecte de la factoria Disney que no va acabar materialitzant-se a l'època, titulat Destino, i que consistia a rodar un episodi de sis minuts, en el qual s'havien de combinar dibuixos animats a partir d'una cançó d'Armando Domínguez. Malgrat que només es van acabar rodant 18 segons de prova, l'any 2003, Roy Disney –fill del fundador– i el productor Baker Bloodworth van acabar fent realitat el vell somni de Walt Disney i Dalí tirant endavant el vell projecte, tot partint dels dissenys originals i les instruccions que els va deixar el pintor figuerenc. Gràcies a això, Destino és avui dia una mostra exemplar de la fusió de dues concepcions artístiques de dos grans genis que sentien una admiració mútua.
Precisament, aquest lligam entre Dalí i Disney va donar peu que ahir tingués lloc un esdeveniment extraordinari a la seu del Teatre-Museu Dalí de Figueres –“la catedral del surrealisme”, tal com el va anomenar el seu director, Juan Manuel Sevillano–, com va ser la presentació mundial de l'edició en DVD Blu-ray de Fantasia i Fantasia 2000 –que inclourà Destino i un documental sobre la seva creació–, d'imminent comercialització als EUA i al febrer per a la resta del món. Potser per això mateix, l'acte, que va aplegar més d'una cinquantena de mitjans –la majoria internacionals i del sector audiovisual–, estava tan enfocat a la premsa estrangera. Sense anar gaire lluny, tot l'acte, en què va ser present David A. Bossert, director creatiu i cap de projectes especials de Disney, es va realitzar íntegrament en anglès (per cert, amb Juan Manuel Sevillano fent una impressionant demostració del seu domini de l'idioma).
A més de la projecció de Destino, els assistents van visitar la nova exposició de petit format que ja es pot veure des d'avui i que mostra alguns dels dissenys d'aquell curt i diverses fotografies que mostren la relació íntima que van establir Dalí i Disney. I com no podia ser d'una altra manera, l'acte es va tancar amb una celebració, això sí, amb una copa de pink champagne, que segons ens van informar era el preferit de Dalí. A la seva salut!