Cinema

cinema

Els cineclubs premien Rita Azevedo Gomes, Sefa Ponsatí, el Cineclub Vic i el film ‘20.000 especies de abejas’

Els Premis Nunes es lliuraran durant la Setmana del Cineclubisme, que tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya entre l’1 i el 6 d’octubre

L’onzena edició de la Setmana del Cineclubisme 2024, que tindrà lloc entre dimarts i diumenge d’aquesta setmana a la Filmoteca de Catalunya, serà protagonitzada per dones del món del cinema, concretament per Rita Azevedo Gomes, Sefa Ponsatí, Valeria Sarmiento i Estibaliz Urresola Solaguren. Coorganitzada i programada per la Federació Catalana de Cineclubs, la Setmana del Cineclubisme inclourà sis projeccions i l’entrega dels Premis Nunes 2024, guardons que reconeixen films i trajectòries i la seva relació amb el moviment cineclubista. La Setmana inclourà pel·lícules que reivindiquen l’obra de les directores Valeria Sarmiento i Rita Azevedo Gomes, clàssics de David Lynch i Jacques Tati i dues pel·lícules premiades pels cineclubs: 20.000 especies de abejas, d’Estibaliz Urresola Solaguren, i The Mountains (Bjergene), de Christian Einshøj. La inauguració de la Setmana serà el marc d’entrega dels Premis Nunes, reconeixements que honoren José Maria Nunes (1930-2010), un dels autors més heterodoxos del cinema català. Els premis distingeixen la labor de persones i entitats que han enriquit la cultura cinematogràfica del país i, amb això, dels mateixos cineclubs; així com la pel·lícula catalana més destacada de l’any. Com a novetat, en aquesta edició se suma un guardó als tres existents per premiar, també, la feina de personalitats més enllà de l’àmbit estrictament català o estatal.

Premis Nunes 2024

Els premis d’enguany es divideixen en quatre categories: millor pel·lícula catalana, millor fet cineclubista, premi honorífic i internacional, i el jurat en aquesta ocasió ha estat format per Joan Moret, del Cineclub Adler de Lloret de Mar; Bernat Rojas i Ariadna Ulldemolins, del Cineclub AC Granollers, i Clàudia Mera, codirectora del festival Reteena. El Premi Nunes a la millor pel·lícula catalana, que atorguen els cineclubs mitjançant vot popular, ha anat a parar a 20.000 especies de abejas. l’òpera prima d’Estibaliz Urresola Solaguren, guanyadora, entre altres, d’un Os de Plata a Berlín. El Premi Nunes al millor fet cineclubista és per al Cineclub Vic i la seva iniciativa Microvisor, que consisteix en petites trobades populars a les quals, en cada ocasió, algú presenta una escena concreta i representativa d’una pel·lícula i se’n fa un debat posterior.

El Premi Nunes honorífic és per a Sefa Ponsatí (La Bisbal d’Empordà, 1942), impulsora i programadora de cinema infantil a través de la creació, entre altres, de la Mostra de Cinema d’Animació Infantil (1990) o de l’associació Cinètic (1992), dedicada a la difusió de cinema d’animació a escoles. Ponsatí va ser també cofundadora, juntament amb Miquel Porter i Moix, de Cocica (Col·lecció Cinematogràfica Catalana), així com del col·lectiu Drac Màgic (1971).

Finalment, el Premi Nunes internacional és per a la directora portuguesa Rita Azevedo Gomes (Lisboa, 1952), autora de films com El trio en mi bemoll (2022), La portuguesa (2018), Correspondencias (2016) o La venjança d’una dona (2012), pel·lícula que la cineasta presentarà a la Filmoteca en el marc de la Setmana . Azevedo és una de les autores més rellevants del cinema portuguès contemporani, i a més de presentar el seu film participarà en una trobada de la Residència de Guió de l’Acadèmia del Cinema Català i a l’acte d’inici del curs de l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.