Economia

La premsa de Madrid menysté el 13-D però li dóna gran cobertura

La Gaceta avisa d'un possible nou boicot a les empreses catalanes

Els diaris de paper i també digitals de Madrid es fan ressò de la consulta sobiranista d'avui a 166 pobles de Catalunya. Uns, en teoria li resten importància i no porten la notícia a la portada, com els casos de l'ABC o de El Mundo, però per una altra part, li dediquen dues pàgines a l'interior i fins i tot articles d'opinió. En general, tot és una pluja de tòpics i segurament el diari que va més enllà i ofereix noves visions és la Gaceta de Los Negocios, ara reconvertit en un mitjà generalista.

La Gaceta no acaba d'entendre les raons que porten a desitjar la independència quan, al seu parer, l'únic que comportaria és "la ruïna de Catalunya". La principal font d'informació que empra és el vicepresident del parlament europeu Alejo Vidal-Quadras, sempre a l'ala dura del PP. Catalunya patiria molt, però molt, ja que el Producte Interior Brut cauria entre un 30 i un 50 per cent, se sortiria de l'euro, les tipus d'interès serien més alts i la moneda es debilitaria. Per a les empreses, seria "letal". La Gaceta presenta una visió apocalíptica. I aprofita l'avinentesa per recordar que hi hauria una hostilitat psicològica cap a Catalunya. Com qui no vol la cosa, apareixen algunes referències al boicot al cava i s'afirma que amb les consultes aquesta situació es podria multiplicar en d'altres sectors. Per si de cas, avisa als navegants i fa un llistat de totes les grans empreses catalanes amb interessos a Espanya.

Els diaris digitals porten avui les consultes a les seves pàgines principals, i en molts casos com a notícia més important. El País ofereix una entrevista amb Joan Laporta, el president del Barça. La recull també Libertaddigital de Federico Jiménez Losantos (http://www.libertaddigital.com/nacional/no-me-cabe-en-la-cabeza-que-alguien-vote-contra-la-independencia-de-cataluna-1276378843/).

El Mundo és més asèptic i en les seves primeres informacions a la seva web barreja poc la informació amb l'opinió i fa un repàs sobre el què representa la consulta. Tanmateix aprofita per recordar divergències entre les plataformes organitzadores (http://www.elmundo.es/elmundo/2009/12/12/barcelona/1260637703.html).

La Razón té la notícia com a obertura de la seva pàgina web i parla de jornada històrica i també fa un resum de tot el procés (http://www.larazon.es/noticia/cataluna-sondea-el-independentismo).

Per l'ABC, és un "desafiament" (http://www.abc.es/20091213/nacional-politica/comienza-votacion-independentista-pueblos-200912131101.html).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.