Residències per a estudiants amb un alt poder adquisitiu
Vita Student inverteix 100 milions d’euros en dos centres a Barcelona i n’estudia tres més
Vita Student, una companyia britànica de residències d’estudiants d’altes prestacions, ha desembarcat amb força a Barcelona, on ultima la construcció de dos centres i en té tres més en cartera. La residència més avançada està a Pedralbes, disposa de 274 llits i obrirà al setembre. L’altra està ubicada al 22@, té 349 places i s’estrenarà a finals d’any o principis del 2023.
Vita Student, que controla totes les fases dels seus projectes, des de la promoció i construcció fins a la gestió i comercialització, ha invertit fins ara 100 milions d’euros dels quals finança una part amb fons propis i una altra amb un crèdit promotor concedit per CaixaBank. És només l’inici d’una inversió total d’uns 350 milions d’euros prevista per als pròxims anys.
La companyia, que va arrencar el 2013 i ja disposa de vint-i-dues residències al Regne Unit, ha triat Barcelona per a la seva internacionalització, després de constatar la gran oferta universitària i el dèficit de places d’allotjament per a aquest col·lectiu. “Aquí hi ha una comunitat de 210.000 estudiants, el 20% dels quals són internacionals, hi ha quatre universitats en el top 500 i dues escoles de negocis en el top 20, a més d’una important cultura innovadora i de start-ups”, afirma Fernando Rodríguez, director general de Vita Student Espanya, per acreditar l’aposta per Barcelona on, segons diu, “no s’ha tocat sostre”. Vita Student està estudiant tres projectes més a la capital catalana, als quals se sumarien dos més a Madrid, i altres que té previstos per a Lisboa i València. En cinc anys, l’empresa aspira a tenir una oferta a la Península d’uns 4.500 llits.
La proposta de Vita Student se situa en el rang alt d’un mercat que està creixent de manera vertiginosa amb l’aterratge d’operadores europees i alguna de local, en alguns casos a través de fons d’inversió que veuen aquest producte immobiliari com una aposta rendible i de futur. No obstant això, l’oferta encara és baixa: unes 7.371 places repartides en cinquanta-cinc residències, cosa que fa que part de la demanda acabi sent coberta amb habitatges reconvertits en pisos d’estudiants.
Ara bé, mentre el preu d’un pis compartit pot rondar els 450 euros al mes i el d’una habitació en una residència convencional els 760 euros, les noves residències d’alta gamma arriben als 1.100 euros de mitjana. Les places a Vita Student estarien en un esglaó superior i es mourien al voltant dels 2.000 euros en funció del tipus d’habitació. La companyia, però, es resisteix a facilitar les tarifes perquè: “No són comparables perquè nosaltres oferim un tot inclòs amb serveis de primera classe.”
En aquest sentit, Dave Ancell, director de marca i producte de la companyia, assegura que no es limiten a llogar habitacions, sinó a crear comunitat amb moltes activitats culturals i educatives. El full promocional de l’empresa explica que el preu inclou esmorzar gratuït, gimnàs, entrenador personal i classes dirigides, piscina, accés a les sales d’estudi, bicicletes i neteja setmanal de l’apartament. Ja ha començat la comercialització i s’ha llogat el 10% de l’oferta. Rodríguez afirma que “el factor preu no és un element que condicioni el mercat”.
La residència de Pedralbes ha estat una creació del despatx d’arquitectura Batlleiroig i té 9.213 m² construïts.
Vita Student assegura que arriben amb l’esperit d’integrar-se i ja tenen acords per cooperar amb universitats i escoles de negocis.