BASQUET / LA COPA

Cap de cartell

Per al Regal Barça la copa és la primera revàlida d'un equip que aspira a tot

Els blaugrana s'han guanyat la condició de favorits a còpia de bon joc i victòries

El Cajasol serà el primer obstacle; i el València o l'Estudiantes, el següent

A la Penya la cita li arriba en un moment delicat, en plena crisi de resultats

El DKV se les heurà amb el Madrid, l'altre gran favorit però que no convenç del tot

BASQUET / LA COPA

BASQUET / LA COPA

A un sol partit, el peix petit sempre té més possibilitats de menjar-se el gros, i per això en la copa tot és possible. El torneig del KO sempre pot guardar alguna sorpresa i, per aquest motiu, entre d'altres, s'ha convertit en una de les festes grosses del curs basquetbolístic. Aquest any serà Bilbao, i el seu flamant Bizkaia Arena, l'escenari d'aquests quatre dies de bàsquet en estat pur, amb un escenari que dibuixa, però, un favorit més marcat que en edicions precedents. Tot i que sempre els grans clubs de l'ACB apareixen en les travesses, la tirania que està exercint aquest curs el Regal Barça el situa com a principal favorit en totes les travesses, inclosa la de la resta de tècnics de la lliga. Campió de la supercopa, líder inqüestionable de l'ACB (20-2), amb una sola derrota en l'Eurolliga (12-1) i amb un joc abassegador, que ha deixat escaldats pel camí rivals del nivell del Madrid, el Caja Laboral, el Montepaschi i el Panathinaikòs, l'equip de Xavi Pascual afronta ara la primera gran revàlida. El que ha de ser el primer títol d'un projecte ambiciós al màxim per plantilla i pressupost.

Gairebé tothom situa el Barça com a mínim en la final. I no només pels arguments de pes que presenta en el seu quasi immaculat full de serveis, sinó també per la benevolència d'un sorteig que el va situar en solitari en un cantó del quadre en què no es trobarà ni el Madrid ni el Caja Laboral, sobre el paper els altres dos grans aspirants al títol. Els uns, els blancs, perquè també han llançat la casa per la finestra amb una plantilla molt extensa i amb un gat vell, Messina, a la banqueta. I els altres, els vitorians, perquè amb Dusko Ivanovic són tots uns especialistes en aquesta competició exprés –són els actuals campions i acumulen cinc títols en els últims onze anys–. Tot plegat, això sí, amb el permís del Bilbao –l'amfitrió–, el DKV Joventut, el València, l'Estudiantes i el Cajasol.

El millor Cajasol.

Els sevillans seran el primer obstacle del Barça en el seu camí per repetir l'èxit del 2007 a Màlaga, l'últim títol de copa a les vitrines del Barça –aleshores amb Ivanovic i Pascual de segon entrenador–. Per al tècnic de Gavà, doncs, Bilbao suposa l'oportunitat d'afegir la copa al seu palmarès, que va inaugurar el curs passat amb la lliga. Els sevillans, cinquens en l'ACB (13-9), s'estan revelant, per mà de Joan Plaza, com una de les sorpreses positives del curs després d'anys d'ostracisme, i entre les seves grans virtuts hi ha la solidesa defensiva. És un equip rocós, i en el record, a més, hi ha el precedent de la lliga al Palau, on el Cajasol pot presumir de ser un dels equips que no han sortit escaldats del coliseu blaugrana (76-67). Si el Barça passa, a semifinals s'hi trobarà el guanyador del duel entre el València i l'Estudiantes, que no entren en gairebé cap pronòstic però que aspiren a fer saltar la banca.

A l'altre cantó del quadre és on el Madrid i el Caja Laboral ostenten la condició de favorits, sempre que ho permetin la Penya i un Bilbao desconcertant, que està vorejant el descens però que acaba d'assaltar amb autoritat Vistalegre. Els amfitrions protagonitzaran un derbi basc d'alt voltatge en els quarts de final, en què tot és possible, ja que el Caja Laboral d'aquest any, amb un equip renovat, tampoc ha acabat d'exhibir la solidesa de cursos anteriors. Ivanovic, però, ha anat recuperant lesionats i amb un Splitter estel·lar és un rival molt perillós a un sol partit.

Dubtes.

Per al DKV Joventut, la copa arriba en un moment delicat. Fa cinc jornades els verd-i-negres rebien el València amb la quarta posició de la lliga a l'abast, però des d'aleshores només han encadenat derrotes –cinc – i ara és un mar de dubtes, amb el seu estatus d'equip de play-off en perill. A més, el sorteig els va ser del tot malèvol, amb el Madrid com a primer rival en els quarts de final. Un compromís complicadíssim, però amb el vessant positiu de l'absència gairebé total de pressió, tota al cantó blanc. Per al Madrid, com per al Barça, l'únic que val és el títol, i en el cas dels blancs amb l'afegitó que no guanyen una copa des del 1993. Després d'haver-se gratat la butxaca, Florentino vol resultats i, de moment, no acaben d'arribar. En la supercopa el Madrid ja va sucumbir contra el Barça, i en l'ACB no només ja està a tres victòries dels blaugrana en la classificació, sinó que a Vistalegre els de Xavi Pascual s'hi van passejar (57-79). Massa greuges per a un equip que encara no convenç del tot però amb un cabàs d'arguments per ser l'alternativa més seriosa al Barça si el Caja Laboral no ho impedeix.

Bilbao s'estrena.

La ciutat organitza per primer cop la copa, que se celebrarà al Bizkaia Arena. El pavelló, amb capacitat per a 16.000 espectadors, ja va ser la seu de la supercopa el 2007 i és el recinte més gran on mai s'ha celebrat el torneig.

Els reis de la copa.

El Madrid, amb 22 títols, i el Barça, amb 20, lideren el palmarès. Els blancs, però, acumulen 17 anys sense conquerir la copa (l'última, a Sevilla 1993). Amb vuit títols hi ha la Penya (l'últim, a Vitòria 2008), i després el segueixen el Baskonia (6) i l'Estudiantes (3). A les banquetes, amb Aíto absent, Ivanovic és el tècnic amb més copes (4, una de les quals amb el Barça).
Parells i senars.
Els últims tres títols del Barça han arribat en anys senars (2001, 2003 i 2007), mentre que el Caja Laboral, dominador de la dècada, guanya en anys parells excepte el curs passat (2002, 2004, 2006 i 2009). Els vitorians poden repetir títol. El Barça és l'últim que ho va fer (1987 i 88).
La maledicció.
Només en dues ocasions l'equip amfitrió s'ha endut el títol. Ho va fer el CAI Saragossa el 1984 i divuit anys després, el Baskonia (el 2002 al Buesa Arena de Vitòria). Una maledicció que el Bilbao (16è en la lliga) intentarà trencar.

Acompanyats.

Les aficions del Regal Barça i de la Penya no faltaran a la cita de Bilbao. El Barça tindrà el suport d'uns 1.100 aficionats, mentre que el DKV Joventut estarà acompanyat per uns 900 seguidors.
El futur, a La Casilla.
En la minicopa, que es jugarà al pavelló de La Casilla, l'infantil del Barça estarà en el grup A, amb el València, el Madrid i el Baskonia; la Penya, que defensa el títol, tindrà de rivals el Cajasol, el Bilbao i l'Estudiantes en el grup B.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.