Política

Zapatero creu que ha estat una legislatura de canvis i millores per als ciutadans

Balanç de govern a Madrid

El president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, ha considerat avui que Espanya surt "enfortida" d'aquesta legislatura, quatre anys durant els quals l'Estat ha experimentat, al seu entendre, un "important canvi" en les condicions de vida dels ciutadans.

Així doncs, el creixement econòmic, la creació d'ocupació, el desenvolupament de polítiques socials i l'aposta pel futur, amb inversions en educació i innovació, han estat els principals aspectes destacats per Zapatero en el balanç dels seus quatre anys de govern durant la roda de premsa posterior a l'últim consell de ministres de l'any.
En concret, Zapatero ha assegurat que els ciutadans de l'Estat “disposen de més renda personal i familiar”, com ho demostra el fet que per primer cop s'ha avançat “a un dels grans europeus en renda per càpita com és Itàlia”.

Segons les seves dades, quan el PSOE va arribar al govern central el creixement del PIB espanyol era del 2,6%, i ara aquest percentatge se situa en el 3,8%. De la mateixa manera, la taxa d'atur ha passat de l'11% al 8% actual.

Pel que fa a l'augment de la inflació, Zapatero ha admès que no és una dada positiva per a l'economia espanyola ni per a les butxaques de moltes famílies, però que, segons les seves previsions, l'IPC “començarà a moderar-se a la baixa a partir del mes de març”.

Polítiques socials
Entre les polítiques socials, el president del govern central ha destacat l'augment del 30% de les pensions mínimes en aquests últims 4 anys, així com del Salari Mínim Interprofessional (SMI), que amb un increment del 30%, se situa a partir de l'1 de gener en els 600 euros mensuals.

Zapatero ha volgut concretar que la pensió de jubilació amb cònjuge a càrrec era de 485 euros l'any 2004 i ara és de 659 euros, i la de viduïtat per a majors de 65 anys ha passat dels 412 euros als 529 euros mensuals.

A més, ha destacat que la despesa de l'administració en educació ha augmentat un 122% durant la legislatura, i que en 4 anys “s'han invertit 42.500 milions d'euros en infraestructures per modernitzar Espanya”.

Recerca i Desenvolupament
Respecte a la inversió en Recerca i Desenvolupament (R+D), Zapatero ha afirmat que ha passat dels 2.900 milions d'euros del 2004 als 7.600 milions del 2008, és a dir, un 260% més en quatre anys.

Després de reconèixer que en la legislatura hi ha hagut "moments de tensió", el cap de l'executiu central ha explicat que el seu govern ha complert el seu programa electoral i, de la mateixa manera que va començar la legislatura complint el compromís de retirar les tropes de l'Iraq, la tanca aprovant l'augment del salari mínim interprofessional (SMI) a 600 euros mensuals.

Els pitjors moments
En el torn de preguntes, el president espanyol ha reconegut que un dels pitjors moments de la legislatura va ser quan, ara fa un any, en una roda de premsa a la Moncloa, va assegurar que la situació respecte al terrorisme d'ETA estava millor que feia mesos i que encara milloraria més. Poc després, dos homes morien en un atemptat perpetrat per la banda terrorista a Barajas.

Zapatero també ha admès com un altre dels errors de la seva legislatura la gestió de l'arribada del TGV a Barcelona. En aquest sentit, ha evitat posar data a l'arribada de l'alta velocitat a la ciutat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en un atac de les milícies palestines a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra
guerra a europa

Un avió militar rus viola l’espai aeri de Suècia

barcelona
Memòria democràtica

Homenatge als ebrencs republicans morts pel franquisme a la presó de Pilats

Barcelona