Política

Les forces armades russes intensifiquen els atacs per terra i aire a l’est d’Ucraïna

Un any després de l’inici, el conflicte bèl·lic no mostra cap símptoma que s’hagi d’acabar

Milers de persones es manifesten a Brussel·les contra Putin

Les tropes russes van intensificar ahir els atacs, especialment amb l’ús d’aviació i artilleria, als fronts de l’est d’Ucraïna, segons un comunicat del Ministeri de Defensa de Rússia, que va informar de prop de 450 baixes, entre morts i ferits, en les files ucraïneses.

A les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, les forces russes van atacar amb aviació d’assalt, artilleria i sistemes llançaflames posicions de les tropes ucraïneses i diverses localitats. El portaveu del Ministeri de Defensa rus, Ígor Konàixenkov va informar que al front de Kupiansk, que abasta part les regions de Khàrkiv i Lugansk, l’artilleria russa va castigar les posicions de les forces ucraïneses en una sèrie de localitats.

El general rus no va informar d’avenços sobre el terreny ni va comunicar el nombre de baixes pròpies. L’última xifra oficial que va donar Rússia sobre el nombre de soldats caiguts a Ucraïna va ser al setembre. Llavors, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va informar de 5.937 morts en les files russes.

Segons el recompte del mitjà independent Mediazona i el servei en rus de la cadena de televisió britànica BBC, més de 15.000 soldats russos han mort a Ucraïna els últims dotze mesos, més que els reconeguts oficialment per Moscou en la guerra de gairebé deu anys a l’Afganistan.

En tot cas, la guerra iniciada fa un any pel president rus, Vladímir Putin, no mostra símptomes que s’hagi d’acabar aviat. Ucraïna té el suport dels països occidentals i de bona part de l’opinió pública d’aquests estats. Molts ciutadans europeus s’han manifestat els darrers dies en diverses ciutats per mostrar el suport al poble ucraïnès i el rebuig a la invasió russa.

La principal manifestació de la jornada d’ahir va ser la de la capital comunitària, Brussel·les, que va aplegar milers de persones al carrer per protestar contra la guerra. La protesta, convocada per l’organització Promote Ukraine, l’Associació de Dones Ucraïneses a Bèlgica i la Xarxa Europea de Solidaritat amb Ucraïna s’emmarca en la setmana d’accions internacionals contra la guerra i va exigir la “retirada immediata de les tropes russes de tots els territoris ucraïnesos”, així com “el fre incondicional dels bombardejos”. Més de 200 organitzacions i ciutadans havien donat suport a la manifestació, entre les quals associacions d’ucraïnesos a Bèlgica, personalitats culturals, feministes i organitzacions sindicals.

Divisió sobre la guerra al G20

La major part dels ministres de Finances del G20 han condemnat Moscou per la guerra d’Ucraïna, tret de Rússia i la Xina, que van rebutjar ahir signar un document conjunt en la cimera que es fa a la ciutat índia de Bengaluru. L’Índia, amfitriona de la trobada, va intentar evitar que la guerra d’Ucraïna sortís al document, però els països occidentals van pressionar perquè hi fos present. Finalment, la proposta de text recull les desavinences en la qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona