Política

Sarkozy insinua un boicot a l’obertura dels Jocs de Pequín

El president francès afirma que “totes les opcions estan obertes” i demana “moderació” als dirigents comunistes

El president francès, Nicolas Sarkozy, va insinuar ahir per primera vegada la possibilitat de boicotejar els Jocs Olímpics de Pequín com a represàlia per la violència al Tibet. “Totes les opcions estan obertes, però faig una crida al sentit de la responsabilitat dels dirigents xinesos”, va expressar Sarkozy. “Vull que el diàleg [amb el Dalai-lama] comenci i graduaré la meva posició en funció de la resposta que donin les autoritats xineses”, va dir a la localitat occitana de Tarba en referència, segons el seu portaveu, a la cerimònia inaugural olímpica.

Les declaracions de Sarkozy es van sumar a un acalorat debat parlamentari sobre la crisi del Tibet, on l’executiu francès va mantenir una postura més prudent que el president. L’esquerra francesa havia exigit una resposta ferma al govern davant dels excessos de Pequín, en especial del ministre d’Exteriors, Bernard Kouchner, trànsfuga socialista en el govern Sarkozy.

Irritació parlamentària
Kouchner s’ha declarat contrari al boicot i ha mantingut un perfil molt discret des de l’inici de la crisi. “Aquesta repressió no és suportable”, va expressar el ministre d’Exteriors en una entrevista radiofònica, poc abans de fer una alerta “als amics xinesos” a l’Assemblea Nacional, una apel·lació que va irritar els bancs de l’oposició. Les veus més discordants del partit conservador al govern també van reaccionar a les declaracions del govern. El diputat Lionnel Luca, responsable del grup d’amistat amb el Tibet de la cambra baixa, va arribar a qualificar Kouchner de “col·laboracionista”.

L’influent exprimer ministre Alain Juppé atacava Sarkozy a través d’un virulent article publicat al seu blog. “En resum, estem demanant al poder de Pequín que mati amb moderació”, afirmava Juppé. El president va respondre amb contundència: “Ha sigut ministre d’Exteriors i coneix perfectament la Xina. No s’han de dir coses així”. Enmig de la tempesta política, Sarkozy es va dirigir ahir al seu homòleg xinès, Hu Jintao, a través d’un missatge oficial on va exigir “moderació” i “el final de la violència”. La postura oficial de París seguia envoltada d’incògnites, pel fet que la insinuació de Sarkozy podria obrir la possibilitat d’un boicot francès, si més no a la cerimònia d’obertura. Kouchner espera la reunió de ministres d’Exteriors europeus, prevista divendres a Eslovènia, per trobar una posició comuna davant de Pequín.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.