Política

Carod contraataca i projecta un canvi de model de partit

El president d’ERC planta cara a Puigcercós i contraposa la seva cultura de govern als “tics antisistema” de l’entorn del secretari general

A cara descoberta. Tot apunta que la guerra entre Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós pel lideratge d’Esquerra serà de tot menys discreta, tal com voldrien alguns representants dels dos sectors majoritaris. El president dels republicans va deixar clar ahir no solament que no té intenció d’arronsar-se davant el pols que li ha plantejat Puigcercós, sinó que té al cap una renovació del partit que podria passar, entre altres coses, per posar en qüestió l’estructura assembleària i que es fonamenta en la cultura de govern que Carod considera que ha de marcar el futur immediat de la formació.
El cop d’efecte de Puigcercós, que ha deixat el govern per dedicar-se en cos i ànima a preparar el combat de cara al congrés que els republicans celebraran al juny, ha deixat Carod fora de joc, però el dirigent va intentar girar la truita ahir i va negar que el gest de Puigcercós tingui res a veure amb el govern i el partit.

En una entrevista a TV3, Carod també li va retreure que Montilla s’assabentés abans que ell que tenia previst plegar de l’executiu i va dirigir un missatge directe a la militància.

Puigcercós contra la MAT
Conscient que si les previsions no canvien és a les urnes on es trobaran els dos principals dirigents del partit, Carod va plantejar que “ERC ha de triar si vol continuar amb tics d’oposició, antisistema, o vol fer el que li correspon a un partit de govern”, en al·lusió a la participació de Puigcercós a la manifestació de Perpinyà contra la MAT. “No pots fer alhora de govern i oposició”, va criticar.

El president republicà, que agafarà d’aquí al congrés la bandera de la governabilitat, no va amagar un cert emprenyament, però no va voler trencar tots els ponts i va reiterar que no hi ha diferències d’estratègia entre ell i Puigcercós. És precisament això el que critiquen els sectors crítics del partit que continuen marcant distàncies respecte de tots dos.

Postura de les JERC
Puigcercós, que es va acomiadar dels alts càrrecs de la conselleria de Governació fent balanç en una roda de premsa, va intentar no replicar a Carod des de la conselleria, tot i que no va poder evitar donar-li la raó pel que fa a la seva marxa del govern: “Esclar que va ser una decisió personal”, va manifestar.

El president del partit, que se’n va assabentar en una reunió de la permanent després que Puigcercós ja hagués comunicat les seves intencions a José Montilla, s’hi va oposar, com el president del Parlament, Ernest Benach. Ridao, Portabella, Mòdol i Llansana hi van expressar reticències. I Vendrell i Simó hi estaven d’acord.
Qui sí que s’ha posicionat públicament a favor de la decisió de Puigcercós han estat els joves d’Esquerra. En un comunicat, les JERC expressen el seu suport al ja exconseller de Governació i aposten per iniciar un “profund procés de reflexió” i demanen que se separin els càrrecs del partit dels institucionals.

Encara que no es va decidir durant la reunió del grup parlamentari, diversos dirigents donen per fet que ara Puigcercós presidirà el grup parlamentari, tot i que les funcions de portaveu les assumirà Anna Simó, com estava previst. Ridao s’acomiada avui.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.