Política

El pla Puigcercós

ERC

Aviat farà dos mesos que Joan Puigcercós va decidir deixar el govern per disputar a Josep-Lluís Carod-Rovira el lideratge d'ERC. Fruit de la patacada electoral del 9-M, l'actual secretari general dels republicans va anunciar l'endemà de les eleccions que dimitia com a conseller de Governació. I l'endemà de la notícia era Carod qui, en un programa de televisió, criticava la decisió de Puigcercós i l'atribuïa a la voluntat del ja exconseller d'agafar-li el relleu com a candidat a les eleccions al Parlament del 2010.
Doncs bé, només dos dies després -el 13 de març- es posava el punt final a set pàgines d'uns Apunts de campanya que no estalvien les crítiques a l'entorn de Carod, però tampoc a una part del considerat nucli dur d'Esquerra, l'aparell.

"ERC cotitza a la baixa"
Amb el títol Gent d'Esquerra, gent amb empenta: perquè Esquerra torni a ser protagonista a les pròximes eleccions al Parlament, al document al qual ha tingut accés l'AVUI es reconeix que el partit "cotitza ara a la baixa" i que es tracta de recuperar la credibilitat. Aposta per crear un equip "renovat que oxigeni la imatge de massa aparell de tota la vida" de Puigcercós i el seu entorn, i fa autocrítica sobre les últimes campanyes electorals, "amb una estratègia marciana si del que es tractava era de consolidar el grup propi al Congrés". Sense explicitar-ne el nom, el document recomana que el cap de campanya de les generals -Xavier Vendrell- no sigui a primera línia de la campanya interna de Puigcercós, ni tampoc al primer nivell de la futura direcció.

Tot i així, reserva per a Vendrell i Josep Vall -l'altre home fort de l'anomenat aparell- la tasca d'organitzar el congrés i de garantir una "bona (real) comptabilitat d'efectius en les votacions claus". Redactat abans que es fes pública la candidatura de l'aspirant a la presidència d'ERC, el document aposta ja per Joan Ridao per fer tàndem amb Puigcercós i revela la cuina de l'equip de campanya: en un primer moment, es va pensar en l'exsecretari general de Governació i actual cap dels serveis mèdics del FC Barcelona, Ramon Canal. Però finalment s'ha optat pel diputat Pere Aragonès. També es detalla l'interès per llogar una seu pròpia de campanya, fet que ja ha succeït.

Només Carod
El document, que desprèn a cada paràgraf la necessitat d'accelerar els passos previstos de cara a les primàries que els republicans celebraran el mes que ve, obvia les candidatures que surten dels sectors crítics amb la direcció, i detalla l'estratègia situant sempre com a adversari Carod. També recomana que l'aspirant a president acompanyi el conseller Ausàs en la presentació de la llei de consultes populars i n'estudia una presentació conjunta -fet actualment descartat-. Segons el text, aquesta eina ha de servir per dotar de contingut la proposta de referèndum del 2014 de Carod, que és "buida".

Crítiques a Llansana
Aquests Apunts de campanya posen en el punt de mira la portaveu del partit, Marina Llansana, que ha pres partit públicament per l'entorn de Carod. Sota l'epígraf Curtcircuitar la portaveu, se la veu "incapacitada políticament" per exercir les seves funcions. Tot i la previsió, Llansana continua sent la portaveu d'ERC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona
ESTATS UNITS

Una condemna de conseqüències incertes

Los Angeles (Estats Units)