Política

La tercera hora desferma de nou la polèmica entre PSC i ERC

Maragall dóna un any a les escoles perquè lliurin els projectes lingüístics amb els mínims de castellà

Torna la tercera hora de castellà, si és que mai se n’havia anat, i torna la crisi que l’any passat es va desfermar sobretot entre PSC i ERC al govern. La polèmica es va desfermar ahir quan van transcendir un seguit d’instruccions que el departament va transmetre el passat 31 d’abril a les escoles d’educació infantil i primària en el sentit de presentar els seus projectes lingüístics abans del 13 de juny d’acord amb el reial decret de mínims del govern espanyol que contempla l’augment d’hores de castellà.

El president José Montilla va voler evitar que aquest tema sortís ahir en el consell de govern, informa Marta Lasalas. Quan el conseller de la vicepresidència, Josep-Lluís Carod, en va fer esment, Maragall es va oferir a donar explicacions però Montilla va instar a parlar-ne en acabar la trobada del gabinet. L’últim que li interessa al president en aquest moment és atiar el foc d’una polèmica amb ERC en un tema tan sensible i a les portes del superdissabte i del congrés republicà. Per això, Montilla es va preocupar també d’abordar la situació del decret d’ensenyament amb el secretari general d’ERC, Joan Puigcercós. Ho va fer en una conversa dilluns a la tarda i també ahir, en acabar la reunió del govern.

Xerrades des del gener
De fet, les instruccions que el departament d’Educació va transmetre a finals d’abril a les escoles no són més que la concreció de les xerrades que des del gener el departament, d’acord amb Inspecció, ha fet als centres perquè elaborin els seus projectes lingüístics.

També des de fa quatre mesos, la web del departament conté una aplicació per fer aquests projectes que especifica que “s’han de programar 420 hores de llengua castellana, les mateixes que es fan de llengua catalana” i afegeix: “Tenint en compte que les 245 hores corresponents a les estructures lingüístiques comunes es faran en llengua catalana, un nombre equivalent d’hores es podrà impartir mitjançant la realització d’activitats d’aprenentatge de llengua castellana dins el còmput horari de lliure disposició o bé impartint continguts d’altres àrees no lingüístiques en llengua castellana”.

L’única variació tècnica que hi ha hagut per la polèmica de les últimes hores és que el departament d’Educació ajorna ara fins a finals del curs 2008-2009 el termini perquè les escoles presentin els projectes lingüístics que ineludiblement hauran de fer constar la tercera hora setmanal en llengua castellana, tal com marca el decret de mínims sobre educació primària del govern espanyol.

L’ajornament representa un intent de tranquil·litzar Esquerra amb vista a una batalla jurídica que els tècnics del departament d’Educació consultats per aquest diari veuen “perduda” si del que es tracta és de confrontar el reial decret espanyol amb el decret català vigent i estalviar-se la tercera hora.

Educació ara intentarà guanyar temps i força jurídica amb l’aprovació de la llei d’educació de Catalunya, que entrarà en vigor l’any que ve i que dóna autonomia curricular a cada centre. Els tècnics d’Educació, en tot cas, tenen els seus dubtes que la llei catalana tingui prou força davant de la llei espanyola, fet que abocarà els governs català i espanyol a una nova negociació política. Curiosament, ahir Montilla advertia en un acte a Pedralbes: “Tothom sabrà estar a l’altura de la importància” de la nova llei d’educació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

ERC insta Illa i Puigdemont a presentar-se a la investidura

barcelona
rússia

Putin visitarà Kim a Corea del Nord aquest dimarts i dimecres

barcelona
política

Els comuns convoquen l’assemblea per renovar direcció i projecte al novembre

barcelona
política

Un informe certifica que Garriga va despatxar despeses personals al compte de Vox del Parlament

barcelona
política

Aznar anima els ciutadans a actuar contra el “desmuntatge constitucional” de l’amnistia

b«rcelona
guerra a gaza

Netanyahu dissol el gabinet de guerra

barcelona
política

Le Pen amenaça d’expulsar Puigdemont si guanya les eleccions

barcelona
Política

Puigdemont veu en el finançament de Sánchez xantatge per investir Illa

barcelona
política

Uns 300 militants i càrrecs d’ERC demanen una “renovació general” de la direcció

barcelona