Política

política

Puente nega que el caos ferroviari a Catalunya s’estigui agreujant: “Les incidències s’estan reduint”

El ministre de Transports, Óscar Puente, ha negat aquest dimecres que s’estigui agreujant el caos ferroviari del servei de Rodalies de Catalunya. “Les incidències s’estan reduint, i el que és més important, també es redueix el nombre de trens afectats i l’endarreriment acumulat”, ha exposat en una compareixença al Congrés dels Diputats. Segons ha promès, durant el mes d’abril els usuaris podran “comprovar” aquesta millora, recull l’ACN. En paral·lel, també ha defensat que les incidències que es registren diàriament no tenen a veure amb la manca d’inversió, sinó a elements exògens o als efectes de les obres que s’estan aplicant a gran escala a tot el servei.

Segons Puente, la xarxa de Rodalies de Catalunya és “molt complexa” per l’elevat nombre de trens que hi circulen i les múltiples intervencions de millora que s’hi estan fent simultàniament. “Mil trens diaris, proporcionalment el 15% de tot el trànsit ferroviari d’Espanya (...) La seva configuració no té res a veure amb cap altra xarxa ni, possiblement, d’Europa”, ha apuntat el ministre de Transport davant la cambra.

Durant la seva intervenció, el ministre ha enumerat les darreres incidències viscudes a localitats com Flaçà, Sitges, Roda de Berà, Ribes de Freser o l’estació de Sants. Puente ha assegurat que aquestes afectacions són causades per elements com la “sensibilitat electrònica” dels nous aparells instal·lats, els problemes de tensió, els errors dels maquinistes o els casos apedregament contra els trens, però en cap cas per manca d’inversió.

Per avalar la seva tesi sobre la gradual millora del servei, Puente ha indicat que a la segona quinzena de març el nombre d'afectacions es va reduir un 10%, un 25% si es mira el nombre de trens afectats. Pel que fa als endarreriments acumulats, van caure un 35%. "Les incidències estan disminuint", ha asseverat tot insistint que el problema no s'està agreujant. "No estem de braços plegats", ha agregat. 

Pel que fa a les inversions d'Adif, ha detallat que han sumat 2.222 milions des de juny del 2018, quan Sánchez va arribar a la Moncloa. En el cas del corredor mediterrani, ha dit que des del 2018 ha rebut una despesa total de 1.180 milions pel tram de Catalunya. Pel que fa a Renfe, ha dit que s'han executat més de 820 milions d'ençà de l'arribada del PSOE al govern espanyol. En el cas concret de Rodalies, ha apuntat que va superar els 607 milions del 2024 i augmentarà enguany.

Crítiques dels socis 

El diputat dels Comuns-Sumar Félix Alonso ha denunciat que durant anys no s'hagi fet una aposta per l'alta velocitat i s'hagi abandonat el servei de Rodalies, incapaç d'assumir l'increment de la població de ciutats com Barcelona. També ha criticat el "disbarat" de separar Renfe i Adif per decisió d'Europa, així com el traspàs de Rodalies a la Generalitat sempre aportar-li els recursos necessaris. 

Des d'Esquerra, la diputada Inés Granollers ha lamentat que les afectacions i interrupcions de Rodalies siguin el pa de cada dia. "El sistema ferroviari català pateix un problema estructural que vulnera el dret fonamental a una mobilitat quotidiana digna", ha exposat abans de lamentar que des del ministeri no entenen les necessitats reals dels usuaris catalans. "El traspàs s'ha de fer, és l'única via per un servei digne, però no pot convertir-se en una guerra entre treballadors de Renfe, Adif i usuaris", ha afegit. 

"Traspàs fake" 

Per la seva banda, el diputat de Junts Isidre Gavín ha recordat que la situació a Rodalies és fruit de la manca d'inversió sistemàtica dels governs del PSOE i del PP, i ha criticat al ministre per no responsabilitzar-se de la situació i tirant "pilotes fora". "Vostè demana paciència, però quan fa trenta anys que hi ha el mateix problema amb un dèficit fiscal de 20.000 milions, a la gent no se li pot demanar paciència", ha afirmat.

El diputat de Junts també ha acusat el govern espanyol de fer un traspàs 'fake' de Rodalies que estableix que l'operadora continuarà essent Renfe. "La seva prioritat i la del partit socialista ha estat mantenir Renfe com a operador encara que faci un mal servei", ha denunciat. 

Lamenta al "victimisme" 

Al torn de rèplica a les intervencions dels grups, el ministre Puente ha apel·lat a l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas i ha criticat el "victimisme" i el "ressentiment" pel que fa a les Rodalies de Catalunya. "En aquest debat hi ha molt de totes dues coses", ha asseverat el ministre abans de demanar objectivitat, rigor i racionalitat en un assumpte com la xarxa ferroviària. 

També ha remarcat que Catalunya es beneficia dels encàrrecs de trens d'altres punts de l'Estat, ja que aquests es fan a factories catalanes. 

Pel que fa al boicot d'alguns treballadors de Renfe al servei de Rodalies, ha promès que "no li tremolarà la mà" per fer-hi front. "Se n'ha acomiadat un i s'ha expedientat l'altre", ha remarcat. En referència al traspàs 'fake' que ha criticat Junts, ha destacat que la Generalitat tindrà majoria al seu nou consell d'administració. "Siguem racionals", ha exigit abans de dir que no es pot comparar Rodalies amb els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]