Política

Caiguda en picat de la participació en les eleccions europees

Eleccions europees

Ni la dreta ni l’esquerra, l’abstenció tornarà a guanyar les eleccions europees el 7 de juny. I aquest cop podria arrasar, alarma un Eurobaròmetre que el Parlament Europeu presentarà avui: només el 34% dels electors europeus pensen anar a votar, un rècord històric que encara podria ser més greu a l’Estat espanyol, on la participació s’esfondraria fins al 27%. Si ni les pròpies previsions internes són esperançadores, amb un 53% dels enquestats dient que no tenen cap interès en aquests comicis, és que el problema podria ser molt greu.

No és que l’euroescepticisme sigui cap valor a l’alça, sinó un còctel de desconfiança, indiferència i desconeixement el que passarà factura: Només el 20% rebutja el procés de construcció europeu, mentre que sis de cada deu electors pensen que el seu vot no servirà per a res i no saben què fa l’Eurocambra ni, directament, quin dia se celebren els comicis. El 15% dels 27.218 europeus enquestats el gener i febrer passats ja han decidit que no aniran a votar, mentre que només el 34% té clar que participarà, un percentatge que ha empitjorat si es compara amb l’anterior sondeig, d’octubre i novembre, i que preveia una participació del 37%.

La confiança dels 375 milions d’europeus cridats a les urnes amb les institucions comunitàries s’ha ensorrat en els tres últims mesos: la de l’Eurocambra ha caigut sis punts, la de la Comissió Europea cinc i la del Banc Central Europeu nou, fins el 45%, el 42% i el 39%, respectivament. I mentrestant la preocupació per l’atur i la pèrdua de poder adquisitiu s’ha disparat deu i set punts i ja són el principal maldecap del 57% i el 52% dels europeus.

Estrasburg tem que això es tradueixi en una abstenció històrica que pot ser especialment crua en bastions euroescèptics com Polònia, la Gran Bretanya o la República Txeca, on només el 13%, el 22% i el 26% compten a anar a votar.

El cas espanyol
Espanya és el vuitè soci amb el pitjor registre i el tercer amb més enquestats que ja avancen que segur que es quedaran a casa, un 18% que només superen anglesos i polonesos. També preocupen les previsions per a Àustria, Portugal, Eslovàquia, Hongria i Itàlia, que per ara només tenen assegurada una participació d’entre el 21% i el 30%, tot i que l’Eurobaròmetre apunta que a mesura que s’accelera el debat electoral els percentatges podrien millorar. Bèlgica, on el vot és obligatori, és l’altra cara de la moneda, com Luxemburg, Dinamarca o Malta. 

El 65% dels lectors de l’AVUI votaran el 7 de juny, segons una enquesta que 5.681 persones han respost a la web del diari: el 25% s’abstindran i el 10% encara no saben què faran.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona