Política

Duran i Carod qüestionen que el TC s'hagi de pronunciar sobre llei aprovades en referèndum

Els dos polítics discrepen sobre quan s'ha de fer la manifestació contra la sentència de l'Estatut però coincideixen a assenyalar aquest defecte legislatiu. Pel democristià, els legisladors es van equivocar i els jutges hi haurien d'intervenir abans de la votació del poble. Pel republicà, el poder judicial té un "poder excessiu" a l'Estat espanyol

El Tribunal Constitucional s'ha de pronunciar sobre una llei que ha estat aprovada en referèndum? La situació és tan excepcional que fins ara, amb motiu del recurs contra l'Estatut presentat pel PP i el Defensor del Poble espanyol, no s'ha analitzat una previsió legislativa que està fixada des del 1978. Aquest dilluns han començat a fer-ho Josep-Lluís Carod-Rovira i Josep Antoni Duran i Lleida.

Tot i discrepar en la posició respecte de la possible manifestació de resposta a la sentència –el republicà creu que s'hauria de fer abans que es faci pública la resolució, aprofitant l'Onze de Setembre, i el democristià dubta de si s'ha de fer ni tan sols després, ja que creu que no es pot pressuposar que serà negativa–, els dos polítics catalans s'acosten en l'altre punt de la discussió.

El vicepresident del govern s'ha preguntat avui si té "sentit" que el TC hagi de pronunciar-se sobre l'Estatut un cop ja ha estat ratificat pel poble català. En declaracions en una visita al Centre de Recerca de Sanitat Animal de la UAB,  a Cerdanyola del Vallès, Carod ha considerat que, en democràcia, un cop ha parlat el poble, ningú més s'ha de pronunciar sobre una llei que ha estat ratificada.

Ha qualificat el fet que el TC hagi d'intervenir en el procés com alguna cosa "excepcional" i ha tornat a demanar una modernització de la justícia a l'Estat espanyol. Segons el seu punt de vista, el poder judicial té un "pes excessiu", i cal fer una reforma per adaptar-lo a les necessitats de l'actual societat democràtica.

Hores després, en una visita a la festa de Gràcia aquest dilluns a la tarda, Duran ha assegurat que entén aquesta reflexió.  Pel president del comitè de govern d'UDC i secretari general de CiU, hi ha un conflicte de legitimitats al Constitucional perquè, d'una banda hi ha un referèndum i, de l'altra, hi ha la legitimitat del TC. "El lògic seria que en els casos en què hi hagués referèndum el TC emetés el seu judici prèviament", ha destacat. "Això és així per culpa nostra [dels legisladors] i en aquest sentit estaria disposat a avalar una reforma del sistema", ha afirmat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.