Política

Govern enrampat

Eleccions 9 de Març

La bipolaritzada campanya del 9-M es va catalanitzar ahir per una estona amb el retorn de la polèmica habitual entre el govern i l’oposició de CiU. I de les divergències habituals –això sí, menys publicitades que les del primer tripartit– entre els socis del govern de José Montilla sobre qüestions clau.
Mig govern, o sigui ERC i ICV, no es van voler perdre la manifestació convocada a Perpinyà contra línia de molt alta tensió (MAT). I allí hi van ser, encapçalant la multitudinària marxa convocada per les plataformes antiMAT de tots dos costats de la frontera, el conseller republicà Joan Puigcercós i l’exconseller de Medi Ambient, l’ecosocialista Salvador Milà, i altres representants i candidats d’ERC i ICV.

Res de nou, a ERC i ICV mai els ha fet gràcia aquesta connexió elèctrica, si no fos perquè en vigílies de la campanya, el govern del qual formen part va beneir el projecte definitiu després del pacte Zapatero-Sarkozy per soterrar la línia. Per això, i enmig del mutisme dels socialistes, que donen per descomptat que la MAT tirarà endavant, Artur Mas –que ahir va protagonitzar els actes de campanya de CiU per indisposició de Duran– va aprofitar el fora de joc de Montilla per instar-lo a expulsar els seus socis del govern de la Generalitat.

En espera que Montilla avui es pronunciï –o no– el cert és que ni ERC ni ICV van donar mai el seu vistiplau a la polèmica línia que el PSC, i CiU, defensen. I que som en campanya electoral i la demarcació de Girona és clau per als interessos dels independentistes, com ho és també per a la ICV de Joan Herrera mantenir-se com el referent ecologista del 9-M.

De fet, no només es van manifestar ahir dos dels tres socis del govern. També CiU va participar en un altre acte de carrer, en aquest cas a Barcelona, organitzat per la plataforma contra el túnel de l’AVE a la Sagrada Família. Allà hi van ser el número dos Pere Macias i el portaveu al Parlament Oriol Pujol.

CiU va millorar resultats a la capital catalana tant a les últimes municipals com a les eleccions al Parlament de 2006 i és obvi el seu esforç per intentar capitalitzar una part del descontentament que ha generat l’execució de les grans infraestructures acabades pel govern Zapatero a Catalunya.

Aquest serà un dels grans enigmes que resoldrà la votació del 9-M: la traducció electoral –o no– d’un malestar que el PSOE i el PSC estan en condicions de neutralitzar amb la cantarella de la por al PP i els errors que comencen a cometre els populars, com ara la confessió d’Elorriaga al Financial Times que els socialistes no cal que votin.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.