Política

Jordi Portabella es planteja que Esquerra Republicana abandoni el tripartit a Barcelona

L’entorn del candidat republicà no comparteix l’anàlisi positiva de les municipals i qüestiona l’estratègia d’ERC

La mateixa nit de les eleccions, Jordi Portabella va dir als militants que s’havien reunit a la seu d’ERC que pensava obrir “un període de profunda reflexió” després d’haver obtingut uns resultats molt decebedors per a la seva llista a Barcelona. Doncs bé, fonts de l’entorn de Portabella han assegurat a l’AVUI que aquest debat intern pot acabar amb la ruptura del tripartit, que, almenys fins ara, es considerava de regeneració automàtica.
L’entorn de Portabella no comparteix la visió positiva que han expressat reiteradament Josep-Lluís Carod-Rovira i el conjunt de la direcció nacional d’Esquerra del resultat de les eleccions municipals. Segons aquests sectors, ha estat una estratègia equivocada a nivell nacional la que ha acabat perjudicant les possibilitats de la candidatura republicana a Barcelona.

La prova objectiva seria que el retrocés és generalitzat i afecta molt especialment l’àrea metropolitana. En aquest sentit, l’anàlisi seria que Barcelona és una expressió més d’un seguit de pèrdues sensibles en zones urbanes, com les de l’Hospitalet o Cerdanyola, on ERC ha perdut tota representació municipal, o ciutats com Badalona, Terrassa i Sabadell, on han retrocedit. Això sense tenir en compte que les CUP, amb un missatge poc conciliador amb el PSC, han irromput amb força en ciutats mitjanes com Mataró, Manresa, Molins de Rei o Vilanova. És més, en dues capitals de comarca (Vilafranca del Penedès i Berga) les CUP fins i tot han superat en representació municipal les candidatures d’ERC.

Daltabaix al tripartit
Aquesta decisió, en cas de formalitzar-se, deixaria els 18 regidors de PSC i ICV (14 i 4, respectivament) en minoria davant els 12 de CiU i els 7 del PPC, que en sumen un de més (19).

A partir d’aquí, tot quedaria obert i seria impossible que Jordi Hereu sumés els 21 regidors que són imprescindibles per ser elegit en primera ronda. En aquest cas, hauria d’esperar a la segona ronda l’aplicació de la llei electoral (LOREG), que preveu que si no hi ha una majoria absoluta serà elegit alcalde el candidat que hagi recollit més sufragi popular, en aquest cas Jordi Hereu. Un alcalde en minoria que, en funció dels interessos respectius, també podria rebre ajuts des del grup municipal republicà, que, en qualsevol cas, optaria per quedar-se a l’oposició.

Moviments a ERC
L’entorn de la candidatura que ha encapçalat Jordi Portabella és conscient que una decisió d’aquesta mena significaria reorientar l’estratègia i el discurs que ha decidit Esquerra en els últims anys. Però, afegeixen, “no és possible mirar cap a una altra banda quan hem patit una sagnia electoral d’aquestes dimensions”.

De fet, des de sectors molt diversos d’Esquerra s’està escampant la sensació que el segon tripartit és molt mal acceptat per la militància i l’electorat independentista. Algunes seccions locals comparteixen obertament l’anàlisi que es fa des de la candidatura de Jordi Portabella i no es consideren responsables dels descensos que han patit en aquestes eleccions.

Ara queda per veure quina serà la reacció de la cúpula dirigent d’ERC, que, de moment, s’ha esforçat a difondre justament el missatge contrari: el govern Montilla no està en qüestió perquè afavoreix ERC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.