Societat

El Cousteau crearà a l’Estartit l’Institut de Ciències del Mar

S’hi faran continuadament cursos relacionats amb la nàutica professional

El Cousteau sosté que la seu mundial de la fundació estarà llesta el 2025

El secretari general de la Fundació Philipp Cousteau-Unió dels Oceans, Rafael Lobato, ha anunciat, durant la presentació de la implantació de la seu mundial de l’entitat a l’Estartit, que es crearà l’Institut de Ciències del Mar, per impartir cursos relacionats amb la nàutica professional. La seu de la fundació, que es farà als terrenys del parc d’atraccions Jocs de l’Estartit entrarà en servei el 2025. Ahir es va signar el conveni de col·laboració entre la Fundació Cousteau, l’Ajuntament i la Fundació Mascort, que aporta els terrenys. La concreció a l’Estartit de la seu mundial de la fundació, després del fracàs de les gestions amb Cadaqués, ha comptat amb la implicació de l’alcalde de Torroella, Jordi Colomí, que s’ha interessat pel projecte i la Fundació Mascort, propietària dels terrenys on hi ha el parc i on s’ubicarà la seu.

Carmen Pasqual, vicepresidenta de la Fundació Mascort, Carme Pasqual, ha destacat el prestigi de la fundació i el se lligam de l’entitat amb l’art, història i natura.

Jordi Sargatal, director general del Grup Mascort, ha remarcat la implicació de la família Mascort amb la natura i el fet de tenir-ho molt present al grup. Sargatal ha explicat que les negociacions entre fundacions i el grup Mascort es van iniciar el novembre passat i es van concretar en quatre mesos.

L’institut

Els cursos que impartirà l’institut, i ara que mateix només es fan a Illa Cristina, l’Ametlla de Mar, es començaran a fer a partir del 30 de març, de moment en instal·lacions que cedeix l’Ajuntament, a l’espera de finalitzar les obres de la seu L’institut, que portarà el nom de Philip Cousteau, el dirigirà el professor Jaume Rodrigo, de la Facultat de Nàutic de Barcelona. Fins ara aquests cursos es fan en diversos moments de l’any, a l’Estartit, però, es faran de manera continuada, aquests van des de patró a cursos de salvament, i tot allò relacionat amb els nàutics. De totes maneres, Lobato no ha concretat quan començaran les obres. Amb tot, Roguer Figueras, director de projectes de la fundació, sí que va ser clar i va anunciar que estaria acabada el 2025

El projecte

La seu mundial de la fundació es començarà a construir properament i la previsió és que s’inauguri d’aquí a dos anys. Aquesta seu servirà, entre d’altres iniciatives, per impulsar la tria i posterior reintroducció d’espècies marines animals i també vegetals en perill d’extinció a tot el món; o bé per eradicacions, començant per la Caulerpa, una alga invasora que ha provocat la desaparició gairebé total de la posidònia oceànica alterant l’ordre biològic. Es comptarà amb dues zones en forma d’ameba amb tancs d’aigua d’entre 1.700 i 31.000 litres i envoltades de fossats d’entre 3 i 4 metres de profunditat per a la reproducció d’espècies. S’hi sumen els tancs de quarantena, l’espai de cultius i prop de dos centenars d’aquaris. S’establirà un espai que servirà com a laboratori de control d’aigües per analitzar els elements contaminants a les aigües interiors i al mar i l’edifici també tindrà un laboratori de biologia marina. La instal·lació la completarà un auditori polivalent per a exposicions i conferències, el centre documental i un restaurant temàtic, entre d’altres espais.

Així mateix, amb la construcció d’aquesta nova seu es donarà continuïtat al municipi a diversos projectes d’aquesta fundació, com l’organització del Congrés Internacional de Pesca de la Mediterrània, programes de biologia marina als centres educatius i activitats que es desenvolupen de la mà d’altres entitats com per exemple la facultat de Veterinària de la Universitat de Barcelona o l’Escola de Cinema i Audiovisuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes