Societat

Els ajuntaments multaran els ciutadans que reguin jardins o omplin piscines amb aigua potable

Els ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona podran denunciar els ciutadans que utilitzin aigua potable per regar jardins o omplir piscines amb sancions que van des dels 30 euros fins als 3.000. Així ho ha acordat aquest dijous l'Entitat del Medi Ambient de l'Autoritat Metropolitana de Barcelona, formada per 33 municipis, per fer complir les restriccions d'aigua previstes en la fase d'excepcionalitat 2 del decret de sequera, que és el nivell d'alerta en què es troba el sistema Ter-Llobregat des de dilluns passat per la manca de pluges.

Aquestes mesures s'han decidit aquesta tarda en una reunió entre els tècnics i regidors dels municipis metropolitans. Després de la reunió, el president de l'Entitat del Medi Ambient, Francesc Narváez, ha explicat que es modificarà el reglament metropolità sobre l'ús de l'aigua per fer les correccions adequades a la nova situació de sequera extrema que viu Catalunya.

Això vol dir que la possibilitat de sancionar els infractors no serà efectiva fins d'aquí a un mes, però tots els municipis s'han compromès ja a formar els funcionaris i els agents de policia local perquè coneguin les mesures restrictives d'ús d'aigua del decret i vetllin pel seu compliment.

Les sancions mínimes per utilitzar aigua potable per a ús no domèstic són de 30 euros, que corresponen a infraccions com rentar el cotxe amb mànega d'aigua potable, mentre que regar amb aigua de boca jardins de menys de 250 metres quadrats pot costar una sanció de 50 euros.

Les infraccions més greus, que corresponen a l'ompliment de piscines o el reg de jardins de grans dimensions, poden pujar fins a 3.000 euros, una quantitat que anirà en relació a la mida de l'espai. Queden fora d'aquestes sancions el reg de plantes o arbres de terrasses i balcons.

A més de l'aspecte sancionador, els ajuntaments també han acordat que cal facilitar la màxima informació a la ciutadania perquè conegui les noves prohibicions en relació a l'ús de l'aigua. Cada municipi ho farà segons els seus mètodes habituals d'informació, ja siguin bans, anuncis en les publicacions locals o altres vies.

Com a exemple de la bona conducta d'alguns ciutadans, Francesc Narváez ha explicat que alguns veïns de la Vila Olímpica ja s'han posat en contacte amb l'Ajuntament per poder connectar el reg dels seus jardins a la xarxa d'aprofitament de l'aigua freàtica, una possibilitat que s'està estudiant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.