Societat

Moreno nega haver pagat ningú per assassinar Touriño

L’empleat del CCIB es nega a declarar al jutjat després d’haver defensat la seva innocència a comissaria. Un implicat en la trama va pertànyer a l’exèrcit de Colòmbia

El responsable dels serveis audiovisuals del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), Manuel Moreno Blancas, acusat d’haver encarregat l’assassinat del director del Centre, Fèlix Martínez Touriño, va defensar la seva innocència davant dels Mossos d’Esquadra. En una declaració molt breu, Moreno va negar tenir res a veure amb la mort violenta del director general del CCIB, el febrer passat.

L’empleat de Martínez Touriño va passar ahir a la tarda a disposició judicial. A diferència de comissaria, Moreno es va negar a declarar davant la jutge d’instrucció número 18 de Barcelona. Es tracta d’una estratègia processal davant l’estricte secret de sumari que envolta el cas i el desconeixement dels advocats de Moreno de les proves que realment hi ha contra ell. Una tàctica que el dia abans ja va seguir la germana de Moreno, Pilar, acusada de contactar amb els delinqüents a través del seu marit (que està en recerca i captura).

Tot i això, la magistrada va dictar l’ingrés a la presó del presumpte inductor del crim, com el dia abans ja havia fet amb la seva germana. També va decretar presó preventiva per a dos implicats més en la trama: el pistoler Jorge Andrés M.G. i un tercer individu, Juan Edgar T.G., a qui els investigadors atribueixen un paper destacat en la logística necessària per perpetrar l’assassinat.

En llibertat amb càrrecs per un delicte d’encobriment van quedar els altres quatre detinguts (un home i tres dones). Tres d’ells, Mayra Mariella G.A., Doris Elena G.B. i Juan Alberto D.L., són familiars del pistoler Jorge Andrés M.G. La primera és la seva parella, la segona és la mare i el tercer és el padrastre.

Es dóna la circumstància que el padrastre va ser caporal de l’exèrcit de Colòmbia. Juan Alberto D.L. va ser acusat per la fiscalia del país sud-americà de col·laborar amb els grups paramilitars durant els anys 1993 i 1994. Quan el fiscal va formalitzar l’acusació, al 2003, el padrastre del pistoler de Santaló ja era fora de Colòmbia i no va poder ser detingut.

Operació oberta
Les investigacions han permès implicar en diferents graus els vuit detinguts durant l’operatiu desplegat aquest cap de setmana a Catalunya, la Comunitat de Madrid i Castella la Manxa. No obstant, els Mossos encara estan pendents d’arrestar dos sospitosos, entre els quals hi ha el marit de Pilar Moreno, una persona clau en la trama que va culminar amb l’assassinat de Martínez Touriño.

Un crim pel qual Manuel Moreno va pagar un total de 12.000 euros que els delinqüents es van repartir segons el grau de participació. El que va cobrar més diners va ser el pistoler.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.