Economia

El govern aconsella apujar el preu dels aliments bàsics

Consum

El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, ha recomanat al sector agroalimentari que apugi els preus de la carn, el pa i les pastes per tal de repercutir l'increment del preu dels cereals. Tal com consta en un informe presentat, entre agost del 2006 i agost del 2007 l'ordi i el blat de moro s'han apujat un 56%; el blat fariner, un 64%, i el blat dur, un 93,2%.
Aquest increment suposa que els costos de producció del bestiar són entre un 7% i un 12% més cars; els del pa, entre un 4,2% i un 6,6%, i els de les pastes de sopa, un 30,8%. En canvi, les pujades de costos no han suposat un increment del preu final dels productes, i alguns fins i tot han baixat, com la vedella, el conill o el porc.

Llena ha expressat el seu temor que s'estigui reduint la producció de porcí a Catalunya a causa de l'increment en els costos de producció. Es tracta del sector ramader més important a Catalunya, i el conseller ha apuntat la possibilitat que la reducció de l'oferta acabi produint un increment dels preus de la carn.

Consells per la crisi
Joaquim Llena no ha explicat mesures concretes que prendrà el seu departament per afrontar aquesta crisi, però ha emès algunes recomanacions. Als ramaders ha aconsellat que sostinguin la producció i esperin que els mercats s'ajustin i pugin els preus. També ha demanat als agricultors cerealistes que posin al mercat els estocs de cereals que tenen acumulats, "aprofitant els alts preus actuals", ja que "les previsions apunten a una baixada en els propers dies".

El conseller ha apuntat mesures que podrien prendre d'altres administracions, com la UE, que podria suspendre la política d'obligar a deixar de dedicar terres al cultiu de cereals o aixecar els aranzels a la importació de cereals de països extracomunitaris. Segons Llena, la UE també hauria de valorar la possibilitat d'autoritzar l'ús de blat de moro transgènic per fer pinsos, i "analitzar la reintroducció de farines de carn per a animals amb totes les garanties sanitàries". Aquestes farines es van deixar de fer servir desprès que se'ls atribuís una relació amb l'epidèmia de les vaques boges.

Productes més cars
Amb tot, segons el departament d'Agricultura, "serà inevitable que hi hagi una repercussió directa dels costos cap al producte". "Si el mercat no s'ajusta, moltes explotacions hauran de plegar i si ara no s'apugen els preus s'apujaran més endavant, corregit i augmentat", ha afirmat Llena. "Hi ha d'haver una pujada de preus dels productes, justa i clara, per tal que produir no representi pèrdues per al sector", ha afegit.

En aquest sentit, el conseller ha apuntat que el paper de la Generalitat i dels sectors afectats per la crisi és explicar a la societat quines són les repercussions reals de l'increment del preu dels cereals en cadascun dels productes, i quin és el preu just en què s'haurien d'incrementar, per tal de "desautoritzar tots aquells que en nom de la pujada del gra vulguin fer l'agost al setembre" amb pujades excessives.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona