Economia

Catalunya vota sobre la independència

Famílies senceres acudeixen a les urnes desafiant el fred i un dia gris que no atura el 13-D. Polítics com Raül Romeva, Joan Carretero, Joan Ridao i alguns alcaldes voten o es deixen veure per fer-hi declaracions

Vot en família i desafiant el fred d'un dia gris i humit que no ha frenat l'afluència a les urnes del 13-D. El ritme de les votacions a les 166 poblacions de Catalunya que fan un referèndum sobre la independència ha augmentat a partir de les onze del matí. Després d'una primera hora amb molta expectació mediàtica i amb els electors més matiners, molts dels quals han passat pel col·legi electoral abans de fer una sortida amb bicicleta o d'anar a córrer, els altres ciutadans aprofiten les seves activitats de diumenge per anar a votar, després d'esmorzar, comprar el diari o passejar el gos.

No hi ha hagut, per ara, cap tipus de protesta, malgrat els anuncis ambigus de la Falange, que davant del canvi de data imposat per Interior van respondre que no acceptaven la modificació i que continuaven "convidant els ciutadans a manifestar-se espontàniament".

Famílies senceres, amb adolescents que lamenten no poder votar perquè encara no tenen els 16 anys, personatges populars locals i no tan locals s'enduen el protagonisme.

A Sant Cugat del Vallès, hi ha votat Raül Romeva, l'eurodiputat d'ICV, que ha definit la jornada com un "fet normal, positiu i natural dins de la democràcia. Un total de 1.800 persones havien votat en aquesta població del Vallès, la més gran de les que s'han afegit al 13-D. Com a polític visitant, Sant Cugat ha tingut Joan Carretero, de Reagrupament, que ha recordat que el 13-D prova que "el procés estatutari està en via morta" i que s'ha de superar l'autonomisme.

Un total de 1.800 persones havien votat a Sant Cugat fins a les onze del matí, en les dues primeres hores de votació. La xifra representa el 3% del cens i s'afegeix als 1.045 vots anticipats recollits.

A Vic, sota un cel gris i amb molta humitat, un total de 157 persones havien votat en la primera hora i mitja al principal col·legi dels 9 que hi ha, el del Temple Romà. Per allà hi ha passat l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), que ha avisat que "cal continuar treballant perquè Catalunya decideixi el seu destí".

I amb "un fred que pela", però amb una botifarrada a punt, els ciutadans de les Borges Blanques acudien a votar al centre cívic, a la plaça de la Constitució. Es tracta d'un local municipal cedit a la plataforma, contra els criteris marcats per l'Estat. Les Borges, amb el diputat republicà Miquel Àngel Estradé a l'alcaldia, és un dels pobles on l'Ajuntament ha facilitat més infraestructura per al 13-D: local, megafonia i la Guàrdia Urbana tallant el trànsit a la zona. La Delegació del govern espanyol a Catalunya només va demanar la moció de suport aprovada al ple, que no feia cap referència al suport logístic: així s'ha evitat que l'Advocacia de l'Estat impugnés la consulta al jutjat com va passar a Arenys de Munt al setembre.

Estradé ha aventurat que s'espera una participació de fins al 60% del cens, com en unes eleccions oficials.

Un altre republicà que ha estat a les Borges ha estat el secretari general d'ERC, Joan Ridao, que ha assegurat que el seu partit treballarà en la propera legislatura per aconseguir que es convoqui un referèndum d'autodeterminació oficial i de tot Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona