Economia

La crisi fa caure els ingressos de la Generalitat per primera vegada

La crisi econòmica, amb un efecte molt directe sobre la caiguda de l'activitat immobiliària, va fer baixar els ingressos de la Generalitat de 3.405 milions durant l'exercici del 2008, segons ha explicat el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, que ha presentat la liquidació de la recaptació de la Generalitat. Castells ha destacat que el 2008 és la primera vegada que els ingressos absoluts, 18.750 milions, han estat inferiors als de l'exercici precedent. Aquesta disminució del 2% dels ingressos posa de manifest la "necessitat" de millorar el model de finançament, molt condicionat a l'activitat immobiliària.

L'any 2007 els ingressos vinculats al model de finançament va aconseguir recaptar 19.123 milions, mentre que el 2008, amb 18.750 milions, el 2% menys, per primera vegada de la història recent de la Generalitat aquests ingressos absoluts van ser inferiors a l'exercici precedents, ha destacat el conseller d'Economia i Finances.

En el conjunt dels comptes, aquesta recaptació de 18.750 milions és un 12,34% menys que les previsions de recaptació que formaven part del quadre macroeconòmic dels pressupostos de la Generalitat, que preveien uns ingressos de 21.390 milions.

La sangria dels comptes de la Generalitat té un culpable molt clar que són les recaptacions dels impostos sobre transmissions patrimonials (ITP), que graven les transaccions d'habitatges de segona mà, i dels tributs procedents dels actes jurídics documentats (AJD), que bàsicament procedeixen de la constitució d'hipoteques, vinculats a la venda d'habitatge nou.

Així, les xifres de recaptació en concepte d'ITP-AJD van caure a gairebé la meitat en relació a l'exercici del 2007. El 2008 per aquest concepte es van ingressar 1.743 milions, el 45,5% menys que els 3.199 milions del 2007, que ja havia caigut un 17,23% en relació amb la recaptació rècord del 2006, amb 3.865 milions.

L'altre caiguda de recaptació impositiva important va ser la de les participacions de la Generalitat en l'impost de matriculacions de vehicles i turismes. La forta caiguda de vendes d'automòbils va fer que la liquidació per aquest tribut arribés a 212 milions, cosa que va significar una caiguda del 48,7% en relació amb els 414 milions que la Generalitat va preveure en els pressupostos.

El secretari general del Departament, Martí Carnicer, ha explicat que a més dels impostos que han registrat una caiguda més important, els ITP-AJD, el tribut de matriculació, s'ha d'afegir la caiguda de la bestreta procedent del govern de l'Estat espanyol, que ha desaparegut com a conseqüència del refredament de l'activitat econòmica, cosa que ha fet desaparèixer un ingrés de 550 milions.

Aquesta bestreta la mantenia el govern de l'Estat per anticipar una determinada quantitat de diners procedents d'impostos relacionats amb l'activitat econòmica, (IVA; IRPF i especials) davant d'un ritme creixent i expansiu de l'economia. Al caure l'activitat econòmica, aquesta bestreta s'ha anul·lat.

En relació amb les quantitats que preveia el pressupost de la Generalitat, la caiguda dels ingressos, un cop liquidats aquests tributs (ITP-AJD, matriculació, bestreta més els impostos especials), la contracció va ser del -61,6%: es van ingressar 1.841 milions en comptes dels 4.794 previstos.

Quan a la recaptació de la participació dels impostos de societats, IVA i IRPF, les previsions de la Generalitat eren de recaptar 16.596 milions i la liquidació efectiva va significar aconseguir una recaptació de 16.909, l'1,9% més que les previsions, cosa que ha estat destacada pel conseller Castells com un exercici de realisme dels comptes elaborats per la Generalitat, que ja preveien un escenari de recessió de l'economia.

El conseller d'Economia ha manifestat que la caiguda tant pronunciada dels ingressos relacionats amb l'activitat immobiliària afecta a uns ingressos que representen poc més del 20% de la recaptació de la Generalitat, però que al caure més d'un 60% deixen en una situació delicada els comptes del Govern.

Castells ha recordat que els marges per reduir les despeses del Govern són certament limitats, atès que en el transcurs de l'últim any ja s'han adoptat retallades de despeses en cada un dels departaments. Tot i això, Castells ha reconegut un evident "desequilibri" entre els ingressos i les despeses de la Generalitat, cosa que fa que no es puguin descartar mesures "addicionals" per corregir la tendència d'increment del dèficit.

En relació amb les previsions de caiguda d'ingressos de la Generalitat per aquest any, el conseller d'Economia ha anticipat que encara és massa d'hora per fer una previsió perquè els resultats obtinguts durant els primers mesos d'aquest any encara indiquen una tendència de caiguda en relació amb els primers mesos del 2008.

Castells ha manifestat que les primeres previsions per aquest any es podrien fer durant el mes de maig, un cop es tinguin les dades liquidades del primer trimestre d'aquest any.

Per al conseller d'Economia, el resultat de l'exercici del 2008 posa de manifest la "necessitat" de modificar l'actual model de finançament, que deixa els ingressos de les autonomies massa vinculats a l'activitat d'un sector de l'economia, en aquest cas de la construcció, i no del conjunt de l'activitat econòmica.

El 2006, l'ITP-AJD aportaven el 21% dels recursos associats al model de finançament, un percentatge que el 2008 s'ha reduït fins el 9%, fruit de "l'alta volatilitat" d'aquest tribut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid
Economia

La producció de pera caurà un 33% respecte el 2023

Lleida
Toni Bramon
President del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Girona (CATGI)

“La inestabilitat política ha fet disminuir la inversió pública”

Girona
TURISME

Bon pont per a l’hostaleria i inici oficiós de l’estiu

girona
ECONOMIA

Els hotels catalans superen els dos milions de persones allotjades al maig

Barcelona
unió europea

Brussel·les acusa Apple d’incomplir la llei europea de competència amb l’App Store

barcelona
Carme Ponsa
Presidenta del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

“El Maresme turístic ha de ser més conegut internacionalment”

Malgrat de Mar