Economia

Nissan i els sindicats inicien aquest dimecres les negociacions per al futur del grup a Catalunya

Economia

La direcció de Nissan i els sindicats amb representació al comitè d'empresa donaran avui el tret de sortida a la taula de negociació, en la qual s'ha de definir el "pla de futur i el projecte industrial de l'empresa" a Catalunya que garanteixi la viabilitat de les plantes i la seva competitivitat dins de la multinacional japonesa.

Després de l'acord que el desembre passat van subscriure empresa i sindicats, sota la supervisió del departament de Treball, per tal de convertir l'expedient per acomiadar 1.288 treballadors en un ERO temporal que està afectant 3.500 empleats, ara és el moment de decidir com es pot garantir el futur de les plantes de la Zona Franca i Montcada. I és que, malgrat la pau social pactada a finals d'any, Nissan va deixar clar que la seva postura "no ha canviat". Considera que sobren 1.860 "posicions" i que aquest excedent és "estructural", tot i que no es va tancar a estudiar mesures que tinguin menys impacte social que un acomiadament.

Segons va explicar ahir el president del comitè d'empresa, Javier Donate, la reunió servirà perquè cadascuna de les parts exposi els seus objectius, que per als treballadors passen perquè l'empresa "aporti garanties de futur, inversió i adjudicacions de nous productes més enllà del cotxe elèctric, que és la solució a llarg termini". La configuració de la taula que proposarà el comitè estableix la presència de tres membres de cadascun dels quatre sindicats que tenen representació a l'empresa, que són CCOO, USOC, UGT i CGT. L'empresa no ha revelat quina és la seva representació en la taula negociadora.

El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, es va expressar ahir en termes similars a Donate, i va assegurar que la seva organització no està disposada a negociar amb la direcció de Nissan possibles acomiadaments o mesures traumàtiques si l'empresa no posa sobre la taula garanties de futur en forma de productes o models per a les plantes catalanes. Gallego es va mostrar obert a parlar de reajustaments de plantilla sempre que hi hagi un horitzó de futur. "Negociarem viabilitat i futur", va dir Gallego, que va precisar que els sindicats estan disposats a negociar fórmules menys traumàtiques per als treballadors com serien baixes incentivades o prejubilacions. Per acabar del reblar el clau, Gallego va sentenciar que "un ERO temporal no ens satisfà sense productes a mitjà termini".

Flexibilitat
Des de la perspectiva de Nissan, les negociacions que comencen avui hauran de servir per consensuar que hi hagi més flexibilitat més a les plantes catalanes, una "clàusula indispensable" si Barcelona vol atreure nous productes, tal com va advertir la direcció nipona al president de la Generalitat, José Montilla, en la seva visita a Tòquio el passat mes de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Diputació i Cecot renoven el programa per garantir el relleu d’empreses en actiu

Terrassa

L’operador Jet2holidays creix un 20% a l’aeroport de Girona

vilobí d’onyar
Economia

Collboni diu que “s’activaran totes les palanques” per evitar els efectes de la massificació turística

Barcelona
Economia

El Port de Barcelona busca aliances amb el Quebec

Barcelona
turisme

Cardona s’incorpora a la ruta de productors de sal europeus

CARDONA
TURISME

L’hotel Sa Punta es modernitza i explora allargar temporades

BEGUR

El preu s’encén i s’apaga

Barcelona
Anna Colomer
Coach i experta en dinàmiques d’alt impacte

“L’impacte emocional de caminar sobre vidres i brases transforma”

Barcelona
Informació especial

Windforce 3D apropa la impressió 3D a les activitats més industrials