Temen traves de l'Estat a l'impost pels pisos buits
El secretari d'Habitatge defensa que cal blindar-se jurídicament per evitar que suspenguin la llei
El TC va tombar la norma andalusa de desnonaments
El secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, va advertir ahir que el govern de l'Estat posarà traves al desenvolupament de l'impost sobre els pisos buits que es vol aplicar a bancs i caixes, que s'ha d'acompanyar d'un reglament i de l'aprovació d'una llei al Parlament abans d'acabar l'any. En una jornada sobre com fer front a la falta d'habitatge social organitzada ahir a Terrassa va recordar que “algú ja ha dit, suposo que en nom del govern estatal, que l'impost també serà recorregut en contra”, en referència a les declaracions de fa uns dies de la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que va dir que ho estaven estudiant.
Sala va fer aquesta advertència un cop va assegurar al portaveu de la PAH de Terrassa, Guillem Domingo, davant de l'auditori, que la Generalitat donarà un “suport absolut” als ajuntaments que prenguin mesures per sancionar les entitats financeres com les proposades en les mocions de la PAH, que ja s'han aprovat a 92 municipis catalans seguint les mesures sancionadores iniciades a Terrassa. Va demanar, però, que aquestes iniciatives es “blindin jurídicament” perquè no passi com a Andalusia, ja que posteriorment el TC va tombar la llei amb què es volia garantir la funció social de l'habitatge, i que també preveia expropiacions temporals. El tribunal va entendre que envaïa competències del govern de l'Estat.
La jornada va servir per copsar la radicalització del discurs contra les entitats financeres que fan ajuntaments com per exemple el de Terrassa, quan la regidora d'Habitatge Social, Lluïsa Melgares, i el director de Serveis d'Urbanisme, Antoni Serra, van reconèixer uns “resultats nuls” des que van intentar negociar amb els bancs el 2010 mesures per evitar desnonaments. Aquesta era una advertència que ja els feia la PAH aleshores, i el canvi d'actitud amb la imposició de les tres primeres sancions, sis més en camí de 725 expedients oberts, ha acabat sent l'únic camí vàlid perquè els bancs destinin part del 60% dels més d'11.000 pisos buits del municipi a habitatge social. L'alcalde, Jordi Ballart, va retreure l'actitud de “piconadora” dels bancs en alguns casos i va assegurar que el consistori només “fa complir la llei a tothom”.
El catedràtic en dret administratiu de la UAB, Juli Ponce, va presentar el dictamen que ha elaborat per donar validesa jurídica a les multes.
LA FRASE
LA XIFRA
Denúncia al BBVA per coaccions
Mentre la PAH participava en les jornades a Terrassa, els seus homòlegs de Sabadell, amb el suport d'ICV, EUiA, Entesa, ERC i la CUP, anunciaven en roda de premsa que abandonaven l'ocupació d'una oficina del BBVA després de 17 dies perquè els havien bloquejat 34 hores sense “rebre menjar ni aigua”. La PAH presentarà una denúncia per coaccions i retenció il·legal, mentre el banc diu que només negociarà amb el consistori i les famílies afectades.