Política

Rajoy diu que a Catalunya "es multa per retolar en castellà" per atacar Zapatero

ELECCIONS 9 DE MARÇ

Jose Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy han mantingut aquest dilluns a la nit el segon debat cara a cara entre els dos principals candidats a la presidència del govern en les eleccions legislatives del 9 de març.

Com ja va passar amb el primer cara a cara, aquest segon debat també ha estat organitzat per l'Academia de Televisió i s'ha portat a terme al Palau Municipal de Congressos de Madrid. Ha moderat el debat Olga Viza.
Puntualment a les 22h els dos candidats, acompanyats d'Olga Viza, han fet acte de presència al plató on s'ha fet el debat. La moderadora ha donat la paraula en primer lloc a Zapatero, ja que en aquest segon debat s'ha canviat l'ordre del torn de paraula respecte el primer. El president del govern ha proposat un debat "d'idees, aportacions i solucions" i ha portat un "llibre blanc" on porta per escrit les seves propostes. Per la seva banda, Rajoy ha aprofitat la seva primera intervenció per rebatre algunes idees del candidat socialista, en especial pel que fa a la immigració i la unitat d'Espanya. En aquest sentit ha recordat que "hi ha convocat un referèndum de separació i un altre està previst per al futur, encara que Zapatero s'enfadi si ho dic", i ha demanat que el nou govern doni "seguretat".

La primera pregunta al Congrès
Seguidament ha començat el primer bloc del debat, dedicat a economia i ocupació. El candidat socialista, que ha recordat l'estratègia abstencionista del PP, ha dibuixat una situació optimista de l'economia espanyola, just el contrari del que ha fet el candidat popular. Un i altre candidat han mostrat gràfics i han discutit sobre el preu de la patata. Zapatero ha repassat totes les seves promeses electorals en matèria econòmica. Cada intervenció arriba precedida per un discussió sobre quina va ser la primera pregunta que va fer Rajoy a Zapatero al Congrés.

Olga Viza, que fa el mateix paper de cronòmetre que va fer Manuel Campo Vidal al primer debat, s'ha limitat a donar la paraula a cada un dels participants i a anunciar el canvi de bloc. El segon està dedicat a les polítiques socials.

Política de ordeno y mando
La tònica d'aquest segon debat és molt similar al primer. Exposició bàsica de les propostes de cada partit en cada matèria que és objecte de debat i crítica dura a les propostes del contrari. El candidat del PSOE ha retret al del PP que per parlar d'immigració cal fer "diàleg social" i buscar acord "de sindicats i empresaris", cosa que, segons Zapatero, mai va fer el PP mentre estava al govern, i ha assegurat que en immigració, el PP feia "la política del ordeno y mando". Per la seva banda, Rajoy ha assegurat que el govern Zapatero "no ha fet res en immigració", i ha demanat "ordre i control" en aquest aspecte. Repetint molts arguments del primer debat, Rajoy ha insistit en les propostes d'immigració del PP.

ETA apareix en escena
A continuació, ja en el tercer bloc (política exterior i seguretat), els dos polítics han parlat de terrorisme repetint un cop més els conceptes que ja es van posar sobre la taula durant el primer debat. Rajoy ha acusat Zapatero un cop més "d'enganyar els ciutadans". El president del govern ha respost que el PP en temps d'Aznar va utilitzar el terrorisme "fins i tot per participar en la guerra d'Iraq". Zapatero ha aprofitat per prometre que mentre sigui president "no sortirà ni un sol soldat espanyol a cap guerra il·legal". Rajoy li proposa parlar "d'Afganistan i el Líban". La política exterior espanyola causa un nou enfrontament entre els dos candidats. Rajoy assegura que les forces espanyoles a Iraq tenien el vist-i-plau de les Nacions Unides.

El candidat popular ha insistit que Zapatero "ha mentit als espanyols" en relació a la negociació d'ETA i li ha demanat que demani "disculpes per fer-ho". El candidat socialista ha acusat Rajoy "d'intoxicar i crear fabulacions sobre l'atemptat més gran" de la història, en referència a l'11-M. Tots dos utilitzen xifres de morts per discutir la política de l'adversari.

Olga Viza ha assenyalat la fi del tercer bloc i ha donat pas a la publicitat. La primera part del debat mostra dos polítics amb el discurs memoritzat i disposats a no deixar passar un a l'adversari. Tot i que Zapatero pren la paraula primer, a Rajoy se'l veu més ofensiu i amb les idees més clares. Zapatero, més a la defensiva, té feina per seguir el guió que aparentment té preestablert.

Discurs nacionalista de Rajoy
La segona part del debat comença amb un bloc dedicat a política institucional. El socialista esmenta el pla d'infraestructures i el popular li recorda la reprovació de Magdalena Álvarez al Parlament. Rajoy treu pit amb el discurs nacionalista retraient a Zapatero haver pactat l'Estatut català sense comptar amb el PP i no tenir clar "un model d'Espanya". Per cert, la primera pregunta de Rajoy al Congrés torna a aparèixer en el debat. No hi ha manera que es posin d'acord en aquest aspecte i hi continuen discutint. El debat lingüístic a Catalunya també apareix al debat. Rajoy treu el tema de la retolació en català i Zapatero els recorda que quan manava Aznar i Rajoy era ministre d'Educació no els molestava la política lingüística catalana i que "a Gènova es parlava català en la intimitat". Rajoy insisteix: "Tothom ha vist que a Zapatero li va bé que es multi algú per retolar en castellà". Zapatero considera que el PP utilitza el català "per crispar i posar els ciutadans espanyols contra Catalunya". El president ha tret les ungles i ha assegurat que Rajoy "ni la pió" contra la llengua catalana mentre els populars eren al govern.

En el moment més interessant del debat, Olga Viza refreda els ànims donant pas als cinquè bloc, dedicat als reptes de futur. La LOGSE centra aquesta part del debat. Tots dos candidats tornen a la càrrega amb gràfics de colors sobre educació, habitatge, tecnologia, etcètera. Fa estona que no s'esmenta la famosa primera pregunta de Rajoy al Congrés.

Quan la moderadora dóna la paraula, Zapatero evita rebatre les paraules de Rajoy i deixa anar el discurs que porta preparat. Rajoy en canvi, prefereix sortir al pas de les declaracions del president del govern.

El debat entra en el seu tram final amb la petició del vot per part dels dos candidats. Zapatero s'acomiada amb el mateix "bona nit i bona sort" del primer debat, Rajoy també recorda el primer debat i tanca pensant en la famosa nena espanyola que assegura, "porto al cap i al cor". Així acaba el debat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

ERC insta Illa i Puigdemont a presentar-se a la investidura

barcelona
rússia

Putin visitarà Kim a Corea del Nord aquest dimarts i dimecres

barcelona
política

Els comuns convoquen l’assemblea per renovar direcció i projecte al novembre

barcelona
política

Un informe certifica que Garriga va despatxar despeses personals al compte de Vox del Parlament

barcelona
política

Aznar anima els ciutadans a actuar contra el “desmuntatge constitucional” de l’amnistia

b«rcelona
guerra a gaza

Netanyahu dissol el gabinet de guerra

barcelona
política

Le Pen amenaça d’expulsar Puigdemont si guanya les eleccions

barcelona
Política

Puigdemont veu en el finançament de Sánchez xantatge per investir Illa

barcelona
política

Uns 300 militants i càrrecs d’ERC demanen una “renovació general” de la direcció

barcelona