Política

Pendents de la foto

DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

Qui es mogui no surt a la foto. La frase recurrent d’Alfonso Guerra també serveix per explicar per què hi haurà unitat fins a l’últim dia en la negociació del finançament, encara que sigui formal si no n’hi ha en el fons, i aquest matí no hi ha reunió ni foto d’Artur Mas i José Montilla o del quadripartit, un cop el PSC va acceptar ahir a la tarda gairebé totes les condicions convergents per pactar una resolució completa, que seria la matriu de l’acord a Catalunya. Mas accepta que el govern s’endugui el “tanto” d’un acord a Madrid, però vol a canvi d’aquest “risc” la seva quota de protagonisme i garantir que realment el pacte sigui bo, tancant amb Montilla la xifra secreta a obtenir. Però el president també argumenta el risc de quedar atrapat en una xifra perquè “qui està l’oposició sempre pot dir que és poc”.

De moment ahir públicament Montilla i Mas es van temptejar de cara al pacte sense posar-lo en perill, verbalitzant en forma de pregunta la desconfiança mútua. “Ens té confiança?”, va preguntar el líder de CiU. “I vostè confia en el govern?”, va respondre el president.

Joan Puigcercós va recordar una anècdota de Fran Caamaño, secretari d’Estat amb qui es va negociar l’Estatut, que indica el final del camí. Un bon dia li va deixar anar que allò era com el joc del mocador: a veure qui se l’enduia abans. Tothom en vol aprendre la lliçó i ara ningú vol passar com el qui trenca la unitat i agafar el mocador. Mas ja ho ha dit: no hi haurà pacte de la Moncloa II. Per això, encara que no hi hagi acord a Catalunya, CiU acompanyarà el tripartit fins al final i, a última hora, decidirà si el pacte amb l’Estat li convé. Perquè el PSC serà ferm, però no dogmàtic, i Montilla defensarà un acord que cregui que és bo. Al cap i a la fi, els números també es poden interpretar i, en política, dos i dos no sempre fan quatre.

En aquest context, en el debat ningú va fer cap gol. Montilla no guanya, però no deixa guanyar... i governa, encara que Mas es presenti com a alternativa. Nova edició de l’empat etern, el no-debat, dos pols que es repel·leixen i s’atreuen, ara també a compte dels valors. Perquè Montilla és un anti-Mas –als antípodes de Pasqual Maragall– que fa seus els valors pregonats pels convergents, malgrat els esforços del líder de CiU per fer-los tornar cap a casa traient el manual que diu que l’esquerra pregona la transgressió. Montilla no és un frontó. Montilla agafa totes les pilotes i no les torna.

Per al futur, prengueu nota del moment Matrix en què Morfeo Puigcercós va oferir a Neo Montilla triar entre dues pastilles: una càpsula de peix al cove o abandonar la llarga avinguda nacional, com el president ha batejat l’Estatut, i agafar l’autopista de la independència davant dels incompliments de l’Estat. Montilla, diu, es queda en el federalisme. ERC demana unitat. Potser encara és massa aviat per a l’escenari que el subtil viratge estratègic de Puigcercós apunta. I no és només una qüestió d’aliances.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona
unió europea

Hongria descarta donar suport a Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA bloqueja una norma de Biden per a reduir la contaminació

barcelona
política

La JEC multa el conseller de Salut per visitar hospitals en període electoral

barcelona

Girona prorroga el contracte de llum amb Endesa i Iberdrola

GIRONA
guerra a gaza

Israel no està llest per a evacuar el nord en cas de guerra amb Hezbol·là

barcelona
estats units

El Suprem autoritza avortaments en cas d’emergència a Idaho

barcelona
rússia

Estudien prohibir la propagació entre les dones de la idea de no tenir fills

barcelona