Política

Govern i CiU busquen el pacte ‘in extremis’ pel finançament

DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

La tensió al voltant de la negociació d’una posició unitària sobre finançament es va traslladar ahir al Parlament. Govern i CiU van evitar protagonitzar el trencament i van buscar un acord in extremis per presentar una proposta de resolució conjunta sobre finançament abans que la cambra tanqui el debat de política general avui.

Van anar superant esculls, però la reticència de l’executiu a concretar una xifra sobre els diners addicionals que arribarien a Catalunya fins al 2011 amb l’aplicació del nou model, com reclamava CiU, dificultava el pacte. En alguns cercles s’apuntava una possible trobada aquest matí entre el cap del govern, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, per assolir l’acord.

La llarga jornada de negociacions es va iniciar al matí quan CiU va respondre a la proposta que el govern li va enviar dimarts. A més de voler conèixer, ni que fos discretament, la xifra dels diners addicionals, CiU reclamava que la resolució reculli que la cistella d’impostos respecti íntegrament el rendiment dels impostos cedits a partir del 2009.

A les cinc de la tarda el número dos de la conselleria d’Economia, Martí Carnicer, i el dirigent de CiU Francesc Homs, es van reunir i van constatar diferències mínimes. Les posicions es van anar estovant fins al punt que l’executiu estava disposat que la resolució fes referència al rendiment íntegre de la cistella d’impostos, segons fonts del tripartit. La reticència del govern a quedar lligats per una xifra va persistir en els diferents contactes.

Carnicer es va reunir a última hora amb Antoni Soy i Joan Boada, els altres negociadors del tripartit, per concretar la proposta que PSC, ERC i ICV-EUiA hauran de registrar avui a la cambra per seguir negociant una posició conjunta amb CiU. La federació presentarà la seva. Si no fos possible l’entesa, el tripartit retirarà la iniciativa. I és que ERC ja havia plantejat que o es votava la del quadripartit o no en recolzaria cap. El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va sondejar el líder d’ERC, Joan Puigcercós, per saber si mantenia el compromís i aquest va dir que sí.

El tripartit presentarà set resolucions més: la més extensa farà referència a temes de gestió. Hi haurà una altra sobre crisi econòmica, sobre cohesió social, el desplegament estatutari, sobre infraestructures, pel 25 aniversari de la creació dels Mossos d’Esquadra i en homenatge a Companys. Aquesta última, plantejada per ERC, va dur una llarga negociació, ja que amb ICV no hi havia acord i va estar a punt de decaure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona