Política

Garzón estreny el setge sobre Muñoz

Detenen l’empresari responsable d’una contracta de neteja a Santa Coloma · Alavedra i Prenafeta haurien participat al cas a través de l’empresa Espais

Segon dia de l’operació Pretòria i segona volta de cargol sobre les sospites de corrupció a l’entorn de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet. Agents de la Guàrdia Civil van detenir ahir a Madrid l’empresari Manuel Carrillo, conseller delegat de l’empresa de serveis Limasa, amb una important contracta de neteja al municipi que dirigeix l’alcalde socialista Bartomeu Muñoz, un dels principals detinguts en l’operatiu.

Aquesta no és l’única novetat que ahir va contribuir a ampliar l’ombra de sospita sobre la gestió de Muñoz, ja que també va transcendir un informe de la Sindicatura de Comptes queja alertava d’irregularitats urbanístiques a l’Ajuntament de Santa Coloma el 2007. Com ja va passar en el cas de Fèlix Millet, aquest llum d’alarma encès per la Sindicatura no va servir de res, ja que cap partit amb representació al Parlament hi va parar esment. I no és aquesta l’única comparació que es pot fer amb un altre cas de corrupció recent: el cas Gürtel també va sortir dels despatxos de la banca privada BBVA Privanza.

Amb Carrillo ja són nou les persones detingudes en relació amb aquest cas, que gira, bàsicament, a l’entorn de la gestió urbanística de Santa Coloma i a l’operació de blanqueig de capitals en què haurien pogut incórrer Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, defensats per Joan Córdoba, el mateix advocat que va tenir Jordi Pujol en el cas Banca Catalana. Els dos exalts càrrecs dels governs de CiU haurien participat en el cas a través d’inversions a l’empresa Espais, propietat del també detingut Lluís Casamitjana. Aquesta empresa, però, estaria relacionada amb un projecte urbanístic vinculat a l’ampliació del port de Badalona i no ha invertit a Santa Coloma.

Sí que te vincle empresarial amb l’ajuntament colomenc l’empresa de Carrillo amb l’encàrrec de responsabilitzar-se de la neteja dels edificis públics i les escoles del municipi. A més, aquesta empresa, que té la seu central a Madrid, té dues delegacions a Santa Coloma. Limasa, que l’any 2007 va tenir una facturació superior als 42 milions d’euros, treballa per a altres ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Manuel Carrillo serà una de les nou persones que demà divendres hauran de comparèixer davant el jutge Baltasar Garzón, que interrogarà els detinguts. La investigació haurà disposat de dos dies per analitzar tota la documentació obtinguda en els escorcolls de dilluns i valorar les declaracions que els detinguts van fer ahir davant la Guàrdia Civil. Els últims a fer-ho van ser Prenafeta, Alavedra i Muñoz. Els advocats que van assistir a les declaracions només van tenir notícia d’allò que es preguntava als seus clients, ja que el cas es troba sota secret de sumari i no sel’s va informar de res.

Expedients sospitosos

La intervenció de la Sindicatura de Comptes a Santa Coloma va trobar diverses irregularitats com expedients on primer hi havia l’oferta del contractista i posteriorment s’aprovava el projecte i el plec de condicions. També es denunciaven dues obres que rondaven el mig milió d’euros i que es van realitzar sense l’expedient administratiu que mana la llei.

Els diputats van rebre l’informe l’any 2007 però cap grup de la cambra catalana va instar una investigació sobre aquests fets. Un segon informe de la Sindicatura també alerta de la gestió del sòl públic a Santa Coloma, al costat d’altres municipis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.