Societat

Unes 90 persones són a la presó per un delicte contra el trànsit

Tribunals

Entre 80 i 90 persones compleixen condemna de presó a Catalunya per un delicte relacionat amb el trànsit, segons el màxim responsable de la fiscalia de l'Estat per a temes de seguretat viària, Bartolomé Vargas. El representant del ministeri públic va ser la setmana passada a Barcelona per participar en un acte sobre trànsit i Codi Penal al Col·legi d'Advocats, on va explicar que a tot l'Estat la xifra de presos per delictes de seguretat viària arriba als 400.

L'ofensiva legal contra els temeraris del volant va fer un pas de gegant a finals del 2007 amb l'entrada en vigor de la modificació del Codi Penal que va introduir un enduriment de les penes. Tot i això, la penalització dels excessos de velocitat o les alcoholèmies acaba la majoria de vegades amb una condemna de conformitat, en què l'infractor accepta els càrrecs a canvi d'una rebaixa en la pena, una multa i una mesura de treball en benefici de la comunitat.

Segons les dades facilitades pel fiscal Vargas, el 97% de les condemnes acaben amb una sentència de conformiat. Pel que fa a les condemnes de presó, la majoria dels casos -fins a un 80%- corresponen a conductors condemnats per un delicte d'homicidi imprudent.

El factor de la reincidència és el que acaba portant aquests infractors a la presó, segons explica el fiscal. Com a alternativa a la petició de pena de presó, Bartolomé Vargas defensa l'opció de demanar el comís del vehicle amb què s'ha comès el delicte.

L'article del Codi Penal sobre trànsit que castiga els que condueixen sense permís no va començar a aplicar-se fins al mes de maig de l'any passat, però des d'aleshores fins ara ja ha tingut una conseqüència important, com es pot comprovar cada dia als jutjats de guàrdia. El gran nombre de persones que condueixen sense permís ha generat, segons Vargas, "l'aparició d'un mercat negre de carnets de conduir que ha crescut en els últims temps de forma important".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa ni un any de la creació de la comarca

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot
CAMPRODON

Obren la convocatòria per accedir a 11 habitatges de lloguer social

CAMPRODON
Urbanisme

Adjudicades les obres per renaturalitzar espais i millorar l’enllumenat a la Pineda

Vila-seca
unió europea

Brussel·les investiga Meta per no combatre la desinformació

barcelona

Ane Movilla és la nova presidenta de Turisme Rural Girona

girona

Més de cinc milions per soterrar o desplaçar línies d’alta tensió a Reus, Begues i Rubí

Barcelona
educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

barcelona