Administracions

Habitatge

Vilassar de Dalt ocupa una casa de Bankia per a fins socials

L'Ajuntament hi ha allotjat una família que havia estat desnonada al setembre

El consistori fa sis mesos que negocia un text amb l'entitat perquè cedeixi sis habitatges per a famílies de pas amb dificultats econòmiques

“Davant d'una urgència social com aquesta ens veiem obligats a prendre decisions d'aquest tipus.” Així defensava l'alcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs (ARA), la decisió presa per l'Ajuntament d'obrir per a finalitats socials una de les sis cases situades en un solar propietat de Bankia quan encara falta firmar el conveni entre les dues parts perquè això es pugui fer efectiu. Aquesta obertura es va materialitzar dissabte passat i, des de llavors, ja hi viu una família monoparental amb tres fills menors a càrrec seu.

“Fa sis mesos que negociem el conveni i estem pendents de firmar, i la situació per a aquesta família ja era d'emergència”, va comentar l'alcalde, que va explicar que “durant les negociacions Bankia sempre ha mostrat la voluntat de cedir en precari aquestes cases que es destinaran a famílies de pas que tinguin dificultats econòmiques”. Segons va ampliar Godàs, el cas en qüestió d'aquesta família “era dramàtic”, ja que va ser desnonada del seu habitatge al mateix municipi a finals de setembre, i fins aleshores ha viscut en un apartament turístic al poble. “Davant aquesta situació, sumada al fet que les cases fa anys que estan tancades i sense cap ús, és quan decidim obrir-la i allotjar-hi aquesta família”, va recalcar l'alcalde.

Per tal de procedir a allotjar aquestes persones, Godàs va detallar que l'acció feta des de l'Ajuntament havia estat substituir els maons que actuaven com a tàpia i col·locar-hi una porta i finestres. A més, el consistori també va equipar l'habitatge amb “els electrodomèstics imprescindibles” i s'està fent càrrec de les diferents despeses energètiques i els impostos de la llar. Segons Godàs, en converses els darrers dies amb els representants de Bankia ja se'ls hauria comunicat aquesta situació. Es dóna la circumstància que aquestes cases –situades al carrer del Ravalet– ja fa anys que estan en desús.

El conveni

Tal com va recordar l'alcalde de Vilassar de Dalt, aquest conveni amb Bankia fa uns sis mesos que s'està negociant i únicament s'està pendent de signar-lo. El document estableix que l'Ajuntament dóna a l'entitat financera el solar que ara ocupen aquestes cases perquè Bankia les enderroqui i hi aixequi dotze pisos qualificats d'habitatge protegit quan ho consideri convenient. Mentrestant, el text acorda que l'entitat bancària cedirà les cases al consistori per destinar-les de manera temporal a famílies amb dificultats econòmiques.

L'alcalde de Vilassar de Dalt va manifestar que no creu que aquesta acció pugui entorpir la signatura del conveni amb Bankia i va assegurar que, un cop es firmi i es puguin obrir les cinc cases restants, “podrien estar ja totes plenes en un interval d'uns tres mesos”.

LA FRASE

Fa sis mesos que negociem el conveni i la situació per a aquesta família ja era d'emergència
Xavier Godàs
Alcalde de Vilassar de Dalt

LA XIFRA

6
cases
són les que cediria Bankia a l'Ajuntament per poder acollir-hi famílies de pas amb dificultats econòmiques.

Una part de la dació en pagament

El conveni de cessió de les cases del Ravalet de Bankia cap a l'Ajuntament perquè hi pugui allotjar famílies de pas amb pocs recursos forma part de la dació en pagament que fa alguns mesos va anunciar el consistori amb aquesta entitat financera. Aquesta operació va permetre eixugar directament 10 milions d'euros del deute total de l'Ajuntament, que assolia els 25 milions, cosa que representava més d'un terç. La situació d'aquest deute municipal provenia, en bona part, de l'operació immobiliària que l'any 2008 va fer l'empresa municipal Viserma a la zona de Can Manyer i l'adquisició de sòl per a una futura promoció d'habitatges de protecció oficial al Ravalet. La crisi econòmica, però, va fer aturar les vendes i l'operació urbanística va fracassar. L'acord amb l'entitat financera feia que el consistori donés a Bankia els habitatges (13), locals comercials (4), trasters (25) i places d'aparcament (110) del sector de Can Manyer que no es van vendre. L'Ajuntament va compensar l'entitat amb dos solars, un a la urbanització Santa Maria i l'altre a la Galbanya. Aquests dos terrenys estan destinats a habitatge de protecció oficial i Bankia estarà obligada a fer-hi habitatge protegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia