Esports

"A la Penya era el referent i canviar de rol és difícil"

Entrevista: Rudy Fernández, Escorta dels Portland Trail Blazers

Rudy Fernández va deixar la Penya amb un MVP de l'ACB sota el braç i tres títols: Copa del Rei, ULEB i Lliga Catalana. Del tot preparat, viu el primer any NBA a Portland, on ser el suplent de l'estrella no li impedeix tenir una mitjana de 10,6 punts i 2 triples en la lluita pel títol de la Divisió Nord-oest.

50 partits en 4 mesos, en un país nou i un estil de joc diferent. Com es troba ?
Va tot molt bé. Estic molt content de com estic jugant i a nivell físic sí que noto que cada cop estic més cansat. Queda un mes i mig de fase regular, així que hauré d'anar al màxim per intentar entrar a play-off, que és l'objectiu de l'equip.

Què és el que més li ha agradat o sorprès de la NBA?
El que més m'ha agradat és el que mou la NBA. A més de jugar molts partits hi ha molta afició, moltes ciutats implicades. Tot és molt més còmode per als jugadors i crec que en aquest aspecte només et centres en el bàsquet i no en altres coses.

I el pitjor?
El més dolent és que són tants partits que a vegades és molt difícil mantenir el ritme, estar al màxim en cada partit.

Coneixent-lo de l'etapa a la Penya, no li deu ser fàcil aquest rol secundari que té ara als Blazers.
Sí, a vegades és difícil. En els tres últims anys era referent i canviar de rol és difícil, però ho estic fent. El mister cada cop em té més confiança i em dóna els minuts difícils de jugar, els importants. Això vol dir alguna cosa. Per ser el primer any, estic content.

Confessi: quants cops ha pensat 'Me l'hauries d'haver passat'?
Uf, moltíssimes. Seré sincer. Moltes vegades estàs jugant i penses: me la podries haver passat. És un bàsquet diferent i m'hi he d'acostumar. Quan conegui una mica més l'estil d'aquí, tindré més tirs.

Paciència, és una etapa que molts 'rookies' passen...
És això. Toca aquest rol perquè és el primer any i m'he d'adaptar, que no és fàcil. A partir d'aquí, treballar i anar millorant per canviar-ho. Que no vol dir que no ho estigui fent bé.

El tirador titular la temporada passada, Martell Webster, no ha jugat encara per lesió. ¿Tem perdre protagonisme quan torni?
No hi penso. És cert que la lesió d'un jugador en la meva posició m'ha donat més minuts, però he demostrat que puc jugar a bon nivell, i quan torni, qui ho tindrà complicat serà l'entrenador.

Cada dimarts l'AVUI publica les estadístiques setmanals de Rudy i es veu molta diferència en la quantitat de triples respecte als tirs de 2. Hi ha risc que l'encasellin d'especialista?
No. És veritat que tiro més de tres perquè m'ho demana més l'entrenador i perquè són els meus tirs, però no crec que em posin l'etiqueta d'especialista. Sé fer més coses.

¿Es nota la condició de 'rookie' quan va cap a cistella?
Sí, és difícil perquè els àrbitres, com a tots els rookies, et tracten pitjor que als veterans. És un error de la NBA perquè s'ha de xiular a tothom igual.

Va marxar sabent que compartia posició amb l'estrella, Brandon Roy. ¿És pitjor o millor del que esperava?
Està anant bé. Puc aprendre del millor, i qui em diria que jugaria una mitjana de 26 minuts el primer any? Poca gent ho pot dir.

¿Ha notat molta diferència entre un vestidor NBA i un de l'ACB?
Sí i més en el meu cas, perquè a la Penya sempre m'he sentit com en una família. Ha estat un canvi molt gran.

Com porta l'anglès, un dels aspectes que més temia?
Bé, a poc a poc vaig fent més. Em costa una mica parlar-lo, l'entenc molt bé. És clau per tenir una bona integració amb l'entrenador i els companys.

L'hem vist cantant i fent de professor de castellà. ¿Ens hem perdut res més?
No, és el que heu vist.

No es queixarà de la popularitat. ¿El públic l'ha escollit per al concurs d'esmaixades de l'All-Star?
Ha estat perquè a la final dels Jocs van veure l'esmaixada sobre Dwight Howard i la NBA va pensar en mi en una competició amb tres rookies. Vaig ser elegit amb molts vots i podré gaudir de l'experiència.

Nerviós?
Ara no, però suposo que quan arribi al moment sí que hi haurà nervis.

Alguna pista del que farà?
Puc dir que l'esmaixada estil Djalminha no crec que la faci. Faré una esmaixada molt maca de veure. A veure si tot va bé.

Una ràdio de Madrid li ha enviat un vestit de torero. No el farà servir, no?
No, res de torero ni coses així. Del tot descartat.

Això dissabte. Divendres, el Rookie Challenge, on els europeus acostumen a avorrir-se per l'estil de joc.
Estaré amb en Marc Gasol i segur que ho passem bé.

Deixem la NBA. Segueix l'ACB des d'Estats Units?
Sí, manté el nivell de sempre, tot i que només m'importa la Penya.

Semblava un any difícil per l'adéu de Rudy i Aíto, però estan a un alt nivell.
Ha fet un equip molt competitiu. Llàstima dels problemes que ha tingut amb els dos americans. Hi ha un gran equip i Coby Karl és un fitxatge encertat. Espero que arribin lluny al play-off i a la Copa del Rei.

La Penya és un club de planter; deu ser un orgull que en parlar d'exemple de jugador que va a la NBA preparat després de triomfar a Europa, on abans hi deia Manu Ginobili ara la referència sigui Rudy.
És un orgull, tot i que no he guanyat el que Ginobili ha guanyat a Europa. És cert que la formació a Europa és una etapa molt bona; no hi ha dubte que m'ha ajudat. La gent jove, abans de mirar a la NBA, que tot és molt maco, molt guai, han de tenir els peus a terra i pensar en el millor per a ells i la seva formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.