Saura admet que té "dubtes raonables" sobre si es va triar bé el dia per al desallotjament del rectorat de la UB
"Hi ha dubtes raonables sobre l'oportunitat del dia triat per al desallotjament." Amb aquestes paraules, que no s'han concretat gaire més, el conseller d'Interior ha admès un dels possibles errors en el dispositiu dels Mossos d'Esquadra del 18 de març, que va acabar amb una batalla campal al centre de Barcelona i, posteriorment, amb una manifestació amb càrregues violentes.
Joan Saura ha comparegut aquest dimarts a la tarda a la comissió de Dret, Justícia i Seguretat del Parlament per donar explicacions sobre els fets que han provocat la crisi més greu a Interior, probablement, des de la destitució de Maria Eugènia Cuenca després d'un estiu d'incendis, l'any 1994. En la seva intervenció inicial, el conseller ha llegit un fragment del comunicat intern amb què el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, li va demanar que li enviés la policia per treure els estudiants tancats al rectorat des del 20 de novembre. D'aquesta manera, ha volgut deixar clar de qui va ser la iniciativa, un extrem que també ha remarcat Jaume Bosch, el diputat portaveu que del grup d'ICV que, en la fase de debat, ha recordat que al fons de l'afer hi ha una crisi a les universitats i una maca d'informació sobre el pla Bolonya "que no es pot resoldre per la via de l'ordre públic".
Tot i reconèixer que la data no va ser encertada –era un dia laborable i hi havia la vaga de mestres prevista per a l'endemà–, Saura no ha aclarit per què no es va fer cas dels comandaments dels Mossos que, alertats pels caps dels antiavalots, havien recomanat ajornar l'operació. El portaveu de CiU, Oriol Pujol, sabia que s'havia produït aquest avís intern –fonts policials han indicat el mateix a l'AVUI.cat– i ha preguntat dues vegades perquè es va obviar, però no ha obtingut cap resposta.
Tot el que ha afegit al capítol d'autocrítiques Joan Saura ha estat el que ja havia avançat: no li van agradar les imatges de les càrregues ni el resultat, amb una vuitantena de ferits, i hi va haver alguns "excessos" en l'ús de la força en les càrregues del carrer Jaume I i de la plaça de l'Àngel en la manifestació del 18 de març al vespre. Tot i el detall amb què sembla haver identificat aquests excessos, tampoc ha esmentat si hi haurà cap mena d'expedient als agents implicats.
Com a mesures per evitar que els fets es repeteixin, el conseller ha anunciat que es revisaran els protocols de la brigada mòbil (els antiavalots), es dotarà la unitat de més agents i s'investigarà en noves tàctiques que permetin els agents "aïllar els elements violents" que es detecten en algunes manifestacions i permetre que la resta dels participants continuïn la protesta. També es crearà una unitat de mediació per "minimitzar els conflictes al carrer", se suposa que dialogant amb els líders dels moviments de protesta.
Pel que fa a l'organització interna, ha confirmat oficialment la destitució del director general de la Policia, Rafael Olmos. Ha anunciat que, almenys de moment, el superior immediat del cessat, el secretari de Seguretat Pública, assumirà les seves funcions i comandarà els Mossos directament, sense cap càrrec intermedi. De fet, Joan Delort, ja estava centrat sobre aquesta àrea de la conselleria, ja que el secretari general, Joan Boada, amb qui manté una mal dissimulada rivalitat, s'ocupa dels bombers, protecció civil i Trànsit.
La resta de la compareixença ha estat un llarg intercanvi de retrets entre els grups que donen suport al govern i els de l'oposició, amb un paper ambigu d'ERC. La portaveu dels republicans a la comissió, Patrícia Gomà, ha fet una llarga llista de preguntes al conseller en la seva primera intervenció. Ha preguntat qui va ordenar les càrregues, si se seguia un pla o es va improvisar, si no es possible abordar aquestes actuacions amb unitats menys "contundents" que la "brimo" [utilitzant l'argot intern del cos per referir-se als antiavalots]... Tot i que Saura no ha respost a cap d'aquestes qüestions, Gomà no li ha reclamat les contestes pendents en el seu segon torn de paraula, en què s'ha limitat a felicitar-se per les propostes presentades del conseller.
Aquesta tebior de la republicana ha estat utilitzada pel portaveu de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's), José Domingo, que primer s'ha referit a les "preguntetes" incisives d'una sòcia de govern i després ha fet notar que la diputada es conformava sense resposta.
Tant C's, com el PP i CiU han demanat a Saura que deixi Interior. "No cal que baixi del cotxe oficial ni que renunciï al seu sou, però aparti's dels Mossos, quedi's amb Relacions Institucionals i Participació, que ja té prou feina", li ha etzibat Daniel Sirera, del PP.
Oriol Pujol, com a portaveu de CiU, ha estat el que més s'ha acarnissat amb el conseller. Ha insistir diverses vegades que és "incompatible" el que Saura representa "amb una seguretat seriosa". El convergent ha tret a la llum les dades d'absentisme als Mossos, que segons les seves xifres –ha assegurat que provenen d'Interior– s'ha disparat del 3,8% del 2003 al 8% actual. Per Pujol, els agents estan "desanimats" per a causa de la gestió de Saura.
ICV, amb Saura i Bosch remant en la mateixa direcció, i CiU i el PP, cadascú per la seva banda, s'han embrancat en un intercanvi de vells retrets per als quals han utilitzat retalls de diari. S'han anat recordant els uns als altres actuacions passades, quan ICV era a l'oposició i CiU i el PP als seus respectius governs.
Tots els grups de l'oposició han coincidit a considerar una "injustícia" la destitució d'Olmos, i C's ha arribat a acusar Saura de "torturar" el director general amb "la crònica d'un cessament anunciat" durant una setmana.
El PSC, que ha defensat la gestió de Saura sense escletxes s'ha posat encara més de part dels Mossos com a cos. El seu portaveu a la comissió és David Pérez, interlocutor habitual del grup amb els cossos policials i els sindicats dels Mossos. I ha fet una defensa encesa dels agents i de la seva actuació i ha demanat diverses vegades: "cas tancat, si us plau, cas tancat, tothom em demana cas tancat".