L'altra cara de les protestes contra el pla de Bolonya
Pla Bolonya
Molts dels estudiants de la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fa tres setmanes que no poden assistir a classe. Els que estan en contra de les aturades es queixen que un grup de 200 universitaris que es manifesten en contra del pla de Bolonya decideixen per tota la facultat en no permetre que la resta d'alumnes que volen seguir el curs puguin rebre classes.
Els estudiants de Musicologia, per exemple, fa setmanes que s'oposen a l'aturada de les classes i han assistit a diverses assembles amb la intenció d'aconseguir aquesta represa. "No se'ns ha permès, tot i que diuen que l'assemblea som tots", explica Olympia Villalba, estudiant de Musicologia que ha expressat la seva queixa a l'AVUI.cat. "A la facultat hi ha 4.000 estudiants, però només 200 assisteixen amb regularitat a l'assemblea i, malgrat la seva evident manca de representativitat numèrica, no es plantegen si és moralment acceptable atorgar-se el poder de decidir per tota una facultat", afegeix indignada Villalba.
Aquest dilluns es va fer un referèndum a la facultat de Lletres de la UAB per preguntar "quina hauria de ser la continuïtat de les mobilitzacions a la Facultat de Filosofia i Lletres?". Els alumnes podien triar entre 7 respostes, tot i que 6 d'elles comportaven seguir d'una manera o altra les classes. Per exemple: "reprendre les classes de dilluns, dimarts i divendres" o "reprendre les classes d'últim curs i les carreres de segon cicle". En total van votar 1.077 alumnes, 368 d'ells van escollir "continuar amb l'ocupació i l'aturada de les classes" i 698 van decidir seguir les classes d'una manera o altra, ja que van triar una de les altres 6 opcions. La resta de vots van ser en blanc o nuls. És a dir, el 64,81% van escollir alguna de les possibilitats per poder reprendre les classes: tot i així, no es van reprendre de cap de les maneres.
L'ambient de creixent crispació entre els dos bàndols d'estudiants, els que estan a favor d'aturar les classes i els que estan a favor de reprendre-les, és palpable al blog de l'Assemblea de Lletres, en què un estudiant de la Facultat de Lletres diu: "És vergonyós, no es tracta dels drets d'uns sobre els drets dels altres. Tens dret a informar-me i a intentar convèncer-me dels teus arguments i jo tinc dret a decidir si m'uneixo a tu o no en la teva lluita. I aquest dret no me'l pots treure. El que no pot ser és que 200 estudiants que pensen d'una manera m'obliguin a mi a perdre els meus drets".
Un altre universitari explica: "És increïble com un col·lectiu, alies Assemblea de Lletres, es defineixi com l'instrument de veu dels estudiants d'aquesta facultat. Jo, com a estudiant d'aquesta facultat, ni de bon tros em sento representat per la gent que priva els nostres drets i deures com a estudiants que som". Un altre estudiant de Filologia Anglesa diu en el blog: Sabeu que és el que jo faria? Us posaria una denúncia a cadascú dels que han estat perseguint-me per la facultat, empenyent-me i acorralant-me psicològicament".