Societat

Un 77% dels títols, adaptats a l'espai europeu el curs vinent

Universitats

L'aposta del govern i de les universitats per avançar en línia amb Europa en l'adaptació de les titulacions a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) es visualitzarà el curs que ve amb la implantació de 302 estudis de grau (com s'anomenen les noves carreres europees) d'un total de 535 titulacions a les dotze universitats catalanes.

Aquests 302 títols, sumats als 31 que ja s'han posat en marxa aquest any, faran que tres de cada quatre estudis (un 77% del total) estiguin adaptats a les directrius de Bolonya i que en quedin només 101 (més 87 estudis de segon cicle) pendents de fer el canvi el curs 2010-11, quan s'haurà completat el procés amb l'extinció de les últimes carreres del model antic. Entre aquest centenar de títols pendents d'adaptació hi ha els estudis d'arquitectura i les enginyeries superiors.

Amb la implantació d'aquests 333 graus, es dibuixa un nou mapa universitari, que inclou 34 estudis de nova creació a la universitat corresponent, alhora que es deixen d'impartir 373 titulacions del model antic. Dels 34 nous estudis, alguns representen una novetat per a la universitat que els impulsa, però ja s'impartien en altres universitats –és el cas de biotecnologia a la Universitat de Barcelona (UB) o educació social a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)–, mentre que en altres casos es tracta de títols de nova fornada, entre els quals hi ha la diversificació dels estudis de biologia a l'Autònoma i la UB. Aquesta eclosió de títols nous ha estat possible a partir de la desaparició del catàleg de titulacions, que ha proporcionat molta més llibertat a les universitats a l'hora de dissenyar els plans d'estudi.

D'altra banda, amb l'extinció de les diplomatures i la fixació d'una durada de 4 anys per a tots els graus, 191 títols passaran a tenir el curs que ve de 3 a 4 anys, amb un total de 17.165 places de nou accés.

La majoria d'aquests 302 graus que les universitats proposen per al curs 2009-10 estan encara, no obstant això, pendents de l'aprovació de l'agència estatal d'avaluació (ANECA), encarregada de validar totes les noves titulacions de les universitats espanyoles.

Més educació social
La comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada, va anunciar també un creixement de places per al proper curs per formar professionals de l'àmbit de la dependència, amb motiu de l'aprovació de la llei de serveis socials i de la llei de dependència. Aquest increment farà que el nombre de places d'educació social es tripliqui i passi de les 600 actuals a 1.630, un augment que es concreta bàsicament en les 1.000 places que oferirà la UOC.

Infermeria augmentarà en 50 les places de primer, mentre que es treballa amb un acord entre la UAB i el departament de Salut que permeti integrar en aquesta universitat dues escoles d'infermeria que ara hi estan adscrites i que ofereixen conjuntament 150 noves places perquè els estudis siguin a preu públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.