Societat

Batalla campal al centre de Barcelona després del desallotjament dels estudiants

Pla Bolonya

Batalla campal al centre de Barcelona després del desallotjament policial que pretenia posar fi a la tancada que els estudiants contraris al pla de Bolonya havien començat el 20 de novembre al rectorat de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, a la plaça Universitat.

Després d'una primera càrrega contra els joves que protestaven a la Gran Via pel desallotjament, les protestes s'han anat encadenant i desplaçant per la ciutat, i s'han produït almenys tres càrregues amb què els antiavalots dels Mossos d'Esquadra pretenien dispersar els estudiants a cops de porra. 

Cap a les 12 del migdia, uns 500 estudiants han tallat la Gran Via de les Corts Catalanes per protestar per la càrrega de primera hora. En les dues protestes, els Mossos els han dispersat i els estudiants han fet volar les cadires dels restaurants que hi havia pel voltant.

Després la concentració s'ha convertit en una marxa pel centre de Barcelona. Al fort dispositiu policial se li ha afegit ja l'helicòpter policial sobrevolant el centre de la ciutat. Els estudiant han pujat pel passeig de Gràcia i s'han aturat al capdamunt, a l'altura de la Diagonal, davant del departament d'Innovació, Universitats i Empresa. Després de llegir un manifest de protesta, amb un doble cordó de mossos antiavalots protegint l'edifici, han tallat la Diagonal durant un moment i després els estudiants s'han ficat als jardinets del Palau Robert per acostar-se, pel darrere, a la seu de la conselleria.

Han arribat a enfilar-se a una terrassa del Palau Robert, però els Mossos hi han pujat per l'altra banda i els han fet fora dels jardinets a cops de porra. Els joves mobilitzats s'han escampat aleshores pel carrer Còrsega. S'ha produït un escenari de revolta. Estudiants i vianants corrent en totes direccions, furgons dels Mossos amunt i avall amb les sirenes, agents reclamant reforços a crits per la seva emissora, cadires de bars i restaurants volant i alguns contenidors tombats. Després estudiants i policies s'han dispersat.

Un grup d'uns 40 antiavalots s'han refugiat als jardinets del Palau Robert per reorganitzar-se i cap a tres quarts de tres de la tarda n'han tornat a sortir i s'han adreçat cap als furgons.

Un portaveu dels Mossos d'Esquadra ha detallat que, fins al moment, hi ha 16 persones denunciades, 7 per delicte de desobediència i 9 per falta de desobediència, i 6 detinguts per atemptar contra agents de l'autoritat. A més, hi ha 20 estudiants ferits i 5 mossos contusionats, un dels quals està a l'hospital.

Malgrat tot, els estudiants han convocat per a les vuit del vespre d'aquest dimecres una altra concentració de protesta davant de l'edifici històric de la UB i han fet una crida perquè hi participi tothom.

Dispersió inicial
El portaveu dels estudiants tancats, Pere Duran, ha confirmat a l'AVUI.cat que hi ha ferits i detinguts, tot i que no ha pogut precisar quants, perquè en aquests moments estan tots dispersats, "i no s'ha pogut fer el recompte". El degà de la Facultat de Matemàtiques ha sortit al carrer per intentar calmar els ànims.

A més, un centenar d'alumnes que pretenien anar a classe aquest dimecres s'han quedat aturats als accessos de l'edifici. I és que, tot i que el personal docent ha anat entrant, no és clar que es pugui reprendre l'activitat, perquè hi ha estudiants que asseguren que, si obren la universitat, la tornaran a ocupar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.