Economia

Les patronals d'alimentació, investigades per pactar preus

Consum

Per­ple­xi­tat. Aquest era el sen­ti­ment que hi havia ahir a la tarda a les diver­ses asso­ci­a­ci­ons de la indústria ali­mentària a les quals la Comissió de la Com­petència ha obert expe­di­ent san­ci­o­na­dor per sus­ci­tar la pràctica de pacte de preus. Les reac­ci­ons es faran espe­rar. Es pro­nun­ci­a­ran avui.
Com­petència reco­neix que no ha tro­bat pro­ves de l'existència d'acords explícits entre els pro­duc­tors i comer­ci­a­lit­za­dors d'ali­ments per ele­var els preus, però sí que creu que les valo­ra­ci­ons públi­ques de deu fede­ra­ci­ons o patro­nals han infós l'enca­ri­ment del cost dels pro­duc­tes.

L'estratègia infor­ma­tiva
En con­cret, l'òrgan regu­la­dor de la lliure com­petència dels mer­cats inves­ti­garà si les mani­fes­ta­ci­ons -comu­ni­cats de premsa, decla­ra­ci­ons públi­ques...- que han difós les asso­ci­a­ci­ons expe­di­en­ta­des han tin­gut el mateix efecte en l'evo­lució del cost dels ali­ments que el que hagués gene­rat un acord tàcit per a l'alça de preus.

Al seu parer, les infor­ma­ci­ons publi­ca­des i difo­ses a mit­jans de l'any pas­sat con­cre­tant en quin per­cen­tatge i per qui­nes cau­ses s'esta­ven enca­rint ali­ments com el pollas­tre, els ous, la farina, la xoco­lata i el pa, entre d'altres, podrien haver inci­tat les indústries a revi­sar els preus a l'alça dels seus pro­duc­tes. D'aquí que l'octu­bre pas­sat comencés a inda­gar. Als dub­tes s'hi van sumar les denúncies de les asso­ci­a­ci­ons de con­su­mi­dors.

Com­petència ha expe­di­en­tat la Fede­ració d'Indústries Ali­mentàries i de Begu­des (FIAB) i les ads­cri­tes Asso­ci­ació de Fabri­cants de Fari­nes i Sèmoles d'Espa­nya (AFHSE), Fede­ració Espa­nyola d'Asso­ci­a­ci­ons del Dolç (FEAD) i Asso­ci­ació Espa­nyola de Fabri­cants de Gelats (AEFH).

També estan en aquesta relació l'Asso­ci­ació Espa­nyola de Pani­fi­cació i Pas­tis­se­ria de Marca (PPM) i l'Asso­ci­ació Espa­nyola de Fabri­cants de Xoco­lata i Deri­vats (Cho­cao), l'Asso­ci­ació Espa­nyola de Fabri­cants de Pas­tes Ali­mentàries (AEFPA) i l'Asso­ci­ació Espa­nyola de Fabri­cants de Sal­ses i Con­di­ments Pre­pa­rats.

Fora de la FIAB però sot­me­ses a inves­ti­gació hi ha l'orga­nit­zació inter­pro­fes­si­o­nal d'avi­cul­tura de carn de pollas­tre (Pro­po­llo) i la inter­pro­fes­si­o­nal de l'ou (Inprovo), i l'asso­ci­ació de fabri­cants del pa d'Astúries.

Res­pon­sa­bles sub­si­di­a­ris
Com­petència recorda que legal­ment les acci­ons de les asso­ci­a­ci­ons d'empre­ses "es con­si­de­ren també acci­ons dels seus asso­ci­ats" i que l'incom­pli­ment de l'arti­cle 1 de la llei de la com­petència, con­trari a res­trin­gir-la, limi­tar-la o impe­dir-la pot ser san­ci­o­nat.

La vul­ne­ració, una infracció greu, és san­ci­o­na­ble amb mul­tes de 500.001 euros a 10 mili­ons i les més greus amb més de 10 mili­ons.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.