Societat

Els Mossos qualifiquen el desallotjament d'estudiants com a correcte, tot i que no exitós

La feina va ser correcta, les càrregues policials van estar motivades i les lesions no van ser causades pels antidisturbis. Són les principals conclusions que recull l'informe dels Mossos d'Esquadra sobre el que va passar els passats 18 i 19 de març en el desallotjament d'estudiants de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB), i que lliuraran al conseller d'Interior, l'ecosocialista Joan Saura.

Concretament, i segons ha publicat aquest dimarts La Vanguardia, l'informe, de 38 fulls més 8 d'annex, declara: "En cap cas, el cos dels Mossos actua sense motivació, sense que prèviament algú hagi posat en perill manifest l'ordre públic. Tampoc en cap cas s'actua de forma indiscriminada, i la millor demostració és el temps que duren les maniobres de dispersió".

Més encara. El text dels Mossos afirma que algunes de les imatges aparegudes en els mitjans de comunicació mostren moments aïllats sense contextualitzar. "D'aquesta manera, s'eleva a la categoria de molt rellevants fets aïllats emmascarant la violència gratuïta i fets constitutius d'il·lícits penals", especifica.

Respecte a les lesions patides per diverses persones en les càrregues policials, assenyalen que "no han estat motivades per accions dels agents actuants", sinó com a conseqüència de la violència d'alguns manifestants i per ensopegades en el moment en què es fuig de la càrrega; "per disgregar-se mirant cap endarrere o bé pels obstacles que hi ha a la via pública".

Qüestions polèmiques
De fet, el document dedica unes línies a un dels episodis més comentats: "El cas del menor, que alguns mitjans han catalogat d'agressió policial i que, en realitat, ha quedat manifest per les imatges que va ser una ensopegada amb un fanal". El visionat de les imatges no ofereix una visió clara d'aquest detall.

Pel que fa als periodistes lesionats durant les càrregues, l'informe indica que els representants de la premsa no van complir en línies generals amb les premisses necessàries per reduir riscos. I és que, segons els Mossos, han de portar armilla, mantenir una distància prudent, no interposar-se entre la línia policial i la dels manifestants i han de seguir les recomanacions del personal de l'àrea de comunicació que estava sobre el terreny en el moment de les càrregues.

Dit tot això, el document que rebrà Saura obre un apartat per a l'autocrítica, sota l'epígraf, Valoració de l'estratègia policial, on es diu: "S'ha de reconèixer, no obstant, que una actuació policial amb lesionats del col·lectiu de periodistes, o bé vianants i també de mossos, no pot qualificar-se d'exitosa".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.