Societat

Advocats, veïns i entitats de drets humans exigeixen a Interior que depuri responsabilitats

Advocats, veïns i entitats de drets humans de Barcelona han exigit avui a la conselleria d'Interior que depuri responsabilitats davant de les càrregues dels Mossos d'Esquadra que aquest dimecres van provocar lesions a 36 manifestants després de desallotjar el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB).

La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, l'Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans i l'Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals han emès un dur comunicat contra el rector de la UB, Dídac Ramírez, i Interior.

Han reclamat que s'obri una investigació per determinar si la gravetat dels fets és "atribuïble només" als agents antiavalots o si va existir "algun altre tipus de responsabilitat o participació dels seus superiors jeràrquics". Després d'aquesta investigació s'haurien de depurar responsabilitats i derivar "possibles cessaments".

També han reclamat que s'apliqui "immediatament" la instrucció aprovada al novembre que obliga els antiavalots a portar visible el nombre d'identificació en el seu uniforme, fet que ahir no va ocórrer, cosa que va incrementar la "impunitat" amb la qual van actuar els agents.

Finalment, les entitats han demanat revisar els protocols de dissolució de manifestacions.

També han criticat les detencions "arbitràries", les agressions a periodistes i les declaracions del director general de la policia de la Generalitat, Rafael Olmos, en què les justificava per la dificultat de "discernir" aquests professionals durant una càrrega policial.

El balanç total del desallotjament de la UB, les dues manifestacions –amb 850 i 2.000 participants respectivament– i les quatre càrregues policials, segons dades dels Mossos, va ser de sis detinguts al matí i un a la tarda per resistència i desobediència a l'autoritat, que ja estan en llibertat amb càrrecs, i 16 denunciats per delictes i faltes de desobediència greu.

El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre in situ en la manifestació del matí 12 mossos i 12 manifestants, dels quals només dos van haver de ser derivats a centres mèdics. A la nit, va atendre 24 manifestants, sis dels quals han estat traslladats a centres sanitaris.

També han confirmat que el nen de deu anys agredit pels Mossos juntament amb la seva família a la Via Laietana, va ser atès per una "contusió simple" a la barbeta.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.